Äldrevården

Det sägs att man lär sig något nytt varje dag och det stämmer -- åtminstone denna dag. Idag har jag nämligen bland annat lärt mig varför sjuk- och äldrevården i Sverige kostar så mycket pengar och är så ineffektiv, samt att den inte är så bra som den borde vara -- åtminstone inte om dagens två exempel är representativa.

Att när någon boendes på ett äldreboende på morgonkvisten på sitt rum går och ramlar och vid lunchtid har en så uppsvullen handled att sjuksköterska ringes in synes i mina ögon helt okej. Att det sedermera tar drygt två timmar för denna att uppenabara sig kan man ha synpunkter på, men när samma sjuksköterska vid en blick på handleden snabbt konstaterar att den måste röntgas och att hon ska ta tag i remiss, transport och annat omgående, men upplyser oss om att det kan ta en timme (till vilket det givetvis tillkommer väntetid på röntgen) så har man överseende med detta. När hon återkommer med upplysningen att det tyvärr måste tillkallas en läkare först för att titta på handleden innan det kan fixas remiss, transport och annat till röntgen, och att läkaren kommer inom fyra timmar (till vilket det tillkommer väntetid på röntgen), så blir man något brydd. Här ligger en stackare med stora smärtor i en handled som vilken lekman som helst kan se behöver åtgärdas, men där det tvunget ska inväntas en läkare för att konstatera det uppenbara, alltmedan "patienten" har stora smärtor och som smärtstillande endast har fått den dagliga dosen Alvedon -- dock är det troligt att läkaren kommer att ordinera något starkare. När han nu dyker upp om uppemot fyra timmar. Humant? Rationellt? Ekonomiskt försvarbart? Skulle inte tro det.

Att när någon boendes på ett äldreboende på morgonkvisten på sitt rum går och ramlar och på golvet efterlämnar sig blodspår, så synes det i mina ögon inte okej att man som besökare på eftermiddagen ska finna dessa blodspår på golvet. Tvärtom, så indikerar detta en stor brist på respekt och en bland de anställda fruktansvärt oengagerad inställning till sitt jobb att man nästan häpnar.

Jag är fullt övertygad om att det finns många duktiga och engagerade anställda som arbetar inom äldrevården, men jag är numera lika fullt övertygad om att det finns alldeles för många anställda där som har noll och inget intresse i sitt arbete utan enbart inväntar den månatliga löneutbetalningen. Vidare är jag även införstådd i den byråkratiska tungroddhet som råder inom sjukvården och som kostar oss skattebetalare enorma summor pengar och, vilket är det värsta, patienterna stort lidande.

Måtte jag slippa att hamna i händerna på dessa i framtiden.

Måhända att det inte är världens bästa bild, men fläckarna på golvet är inte färska och har inte orsakats av spillt kaffe...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0