Julledighet dag 9, 30/12-2009

I morgon är det så dags för nyårsafton och undertecknad blir lite som ett barn igen. Nej förresten, det är jag ju titt som tätt. Nåväl... I morgon är det dags för lite fyrverkeripjäsuppskjutningar och eftersom den förhatliga kylan är åter så kan denna ställa till med en del bekymmer vad gäller frost i backen. Frost i backen kan i sin tur innebära att avfyrningsramperna i form av nedbankade rör kan vara svåra att banka ner -- inte minst klockan 23:52 en kall nyårskväll. Av denna anledning öppnade jag i dag en liten mekanisk verkstad och tillverkade en ytterst ful men förhoppningsvis funktionsduglig avfyrningsramp av två gamla väggskenor och en gammal fälg:

Hej alla barn nu blir det barnprogram, och titta nu här vad lille Magnus tar fram: Två gamla skenor och en rostig bilfälg, och nu ska ni höra vad man med skenor och fälg kan göra. Spänn skenor med ståltråd och kilar i er fälg, så får ni fira en härlig nyårshelg!


Julledighet dag 8, 29/12-2009

Jullov igen!? Ja, det känns nästan så. Förr i tiden, under den glada och fria tid då man kallades studerande och då man mer fritt disponerade sin tid så kunde man sitta uppe och spela en en hel del dataspel. Det hela gick i perioder, men när man fastnade i just ett spel så gick det under en period åt ganska mycket tid åt just det spelet; inte minst när det var lov, tentapluggperioder eller liknande.

Ett av spelen man var fast i under en sådan period var Transport Tycoon, och om jag inte missminner mig var det väl knappt 15 år sedan eller så. Saker och ting har dock en förmåga att komma igen, så därför sitter jag här nu strax efter klockan tre och har spelat motsvarande spel några timmar tillsammans med en lika inbiten galning (och ja, vi är båda en bit över 30 år gamla). Eller tillsammans och tillsammans, numera gör man saker tillsammans över internet, men det är väl den största skillnaden nu mot då.

Om det är lika skoj och roligt som förr? Klart att det är! Om man ska pyssla med sådant när man närmar sig medelåldern? Givetvis, förneka aldrig ditt barnasinne!

Julledighet dag 7, 28/12-2009

Jag har ett tag hävdat att Hässleholm måste vara Sveriges tråkigaste "stad" (grattis Eslöv!). Men så när jag var där idag hittade jag något som fick mig att kanske så smått ändra mig. Det finns ju faktiskt roliga saker att göra där som dessutom är gratis; attraktioner som i andra städer kostar pengar (vad kostar några varv i pariserhjulet på Stortorget i Malmö sade ni?). Titta själv:

Magnus tar en tur i Hässleholms roligaste attraktion -- som dessutom är gratis! Observera hans smidiga köträngning.

Julledighet dag 6, 27/12-2009

I dag har jag upptäckt att det finns en stor likhet mellan bilar och diskmaskiner och det är att utvecklingen har gjort att de är bättre och billigare än sina äldre motsvarigheter...SÅ LÄNGE DE FUNGERAR. Så snart något strular och behöver repareras, nej då kan det kosta multum i såväl tid som pengar för minsta lilla sak eftersom allt är ihopsatt på snabbaste och billigaste vis. Detta har jag varit varse en längre tid vad gäller bilar, men nu har jag även blivit det vad gäller diskmaskiner.

Vår kära diskmaskin diskar nämligen inte rent och efter den vanliga rengöringen av allt som kan tänkas innehålla mög så kvarstod problemet. Efter en konsultation på vårt kära internet så kom jag fram till att det troligtvis var ett igensatt filter vars uppgift var att tala om när vattenmängden uppnått lämplig nivå och då tala om för resterande makapärer att något mer vatten vill vi inte ha så sluta ta in mer. Var då detta filter igensatt så var det för snabbt att tala om detta och det blev för lite vatten i maskinen, diskmedelrester lämnades kvar oupplösta och disken blev inte ren. Lät som en fin lösning så då var det ju bara att ge sig i kast med att smyga sig in under maskien, plocka bort och göra rent filtret...vilket hade fungerat om maskinen varit äldre och det inte krävts en nedplockning i molekyler för att komma dit. Och efter ett par timmars jobb sket jag i det och nöjde mig med att göra rent allt annat jag hittade på min väg (inklusive bortglömda utrymmen under skåp och bakom diskmaskinen i fråga). Om det hjälper vet jag inte än, men skulle det inte göra det så får det bli en ny maskin. De är ju åtminstone billiga numera...så länge de fungerar. I övrigt var det bättre förr och ju förr desto bättre.

Julledighet dag 5, 26/12-2009

Annandag jul, ännu en sådan där seg dag där man med gott samvete inte gör för mycket. Så vad passar då bättre än att ta ett parti av klassikern Monopol? Inte mycket, så sagt och gjort, fem själar satte sig ner runt spelplanen och drog igång.

Det stod efter en stund klart att Monopol är som man minns det -- ett spel som är antingen svart eller vitt beroende på hur det går. Ett spel som är oerhört skoj i medgång (med motspelare som kan ta det) men kanske inte lika skoj i motgång när man hela tiden tvingas kämpa i uppförsbacke och när det slutligen inte finns en endaste sannolikhetsteoretisk gud att luta sig mot.

Hur det gick för mig? Jag låter nedanstående bild över en del av mina ägor tala för sig själv:


Julledighet dag 4, 25/12-2009

Juldagen måste vara en av årets mest tomma dagar, åtminstone nu när man är "vuxen" (observera användandet av citationstecken!"). Som barn var det dagen då man på allvar tog sig an alla klappar, men nu som vuxen är det mest tomhet, dagen efter att allt tagit slut. Allt man julstressat för är nu i princip över och nu återstår bara att återställa hus, hem och liv till det normala igen -- något som ofta går i ganska maklig takt. Det är också en av få dagar då det med någorlunda gott samvete går att göra i princip ingenting och bara glida med -- härligt! En syssla som i princip även kan få fortsätta på annandagen.

Nåväl, tövädret är äntligen här och snart synes all j-a snö vara bort. Blött och trist när det försvinner, men det är ett snabbt övergående stadium. Nu hoppas vi att det räcker med snö för den här vintern.

Hunden skulle givetvis ut och kissa. Vad han här letar efter är all den snö som tidigare fanns här (se inlägg den 22/12.)

 

 

Med lite god vilja kan man se lite grönska på denna bild -- är det månne våren som år på gång?


I dag hade "jesus-barnen" från häromdagen haft det betydligt tuffare på vattenytan.


"De mullvadshögar som göms i snö kommer upp i tö." Gammalt skogsmulleordspråk.


Änderna gladdes åt att ha fått en större lekplats i julklapp.

Julledighet dag 3, 24/12-2009

Julafton hos farmor. Vad mer att säga än mat, mat och mat. Konstig nog lär jag mig aldrig att man kan bli genommätt av de där sillabitarna som åker ner i början -- de är ju inte så stora? Men ändå så är man proppmätt efter första rundan, men ändå så tar man några rundor till. Märkligt, men det är väl så det ska vara.

Och farmor var relativt pigg och blixtrade till mellan varven. "Jag kan nog fortfarande passa upp er, men nej, jag har ingen lust till det." :-)


Julledighet dag 2, 23/12-2009

Lille julafton, men på något vis är det ändå julafton, åtminstone vartannat år. Släkten är samlad och barnen är hemma. I år hade vi dessutom äran av att ha nytillskottet Erik, 4 månader,  närvarande. Och oj vilket tillskott det kan bli framöver!

I år var jag lite framåtblickande och tyckte vi skulle köpa en byggarbetsplats modell Duplo-lego till honom, och förhoppningsvis kan han uppskatta det inom de kommande tolv månaderna eller så. Men framöver...fasiken vad skoj det ska bli med ångamskiner, radiostyrda bilar, lego och andra roliga saker som perfekt smälter in i livet för personer som befinner sig i -- eller är på väg in i -- den gyllene medelåldern. Jag kan knappt bärga mig!

Givetvis blev det även lite klonkande. Denna kväll klonkades faktisk tre olika sorter; en japanare (Yamazaki), och två skottar (en "Adelphi's Fascadale" och en femtonårig "Glenfarclas".). Ingen gjorde oss besvikna, men jag tror nog ändå att Glenfarclas:en avgick som "segrare", då den var mest mogen och kändes mest komplett. Inga övriga whiskysorter gled ner (så Anette, din utlovade Clynelish finns fortfarande kvar. :-))

I morgon är det riktiga julafton -- i år hos farmor -- och då ska det återigen bli härlig mat och dryck. Och jag tror banne mig att farmor ska få sin "julasup" -- härligt!

Julledighet dag 1, 22/12-2009

Som kanske några av er har märkt har aktiviteten här varit något...begränsad på sistone. Men nu tänkte jag på allmän begäran (nåja...) återuppliva en gammal succé från i somras, nämligen semesterdagsbloggandet. Får se om det håller hela vägen in i kaklet...  Julledigheten är planerad att vara fram till och med den 6 januari, men skulle abstinensen bli för stor så har jag en del jobb med mig hem. Får se hur det blir med det.

Nåväl, vintern har tagit vårt land i sitt grepp och många jublar över snön och att det synes bli en vit jul. Dock icke undertecknad, ty snö måste vara något av det dummaste som finns. Hur jag än funderar så har jag svårt att komma på något positivt med det hela. Snö innebär ju bara elände i trafiken (man kan inte köra halvsovande), längre restider (tre gånger så lång tid för att ta sig hem), floder av smältvatten och därmed hala golv långt in i affärerna (bolaget i måndags var som en inspelning av Bambi och det innan någon greppat en flaska) et.c., et.c. Nej, snö är fint och mysigt på behörigt avstånd (kort fungerar fint), men så snart man skall gå i minsta fysiska närkontakt med den är det bara mög. Har ni något positivt att säga om snön så är jag idel öra.

Det finns dock åtminstone en varelse som inte verkar ha något emot snön, men om det beror på bristande intelligens eller ej låter jag vara osagt:


Det var ju riktigt skoj det här husse!Hade det varit 30 grader varmare skulle vi till och med kunnat sitta här och vila en stund... Då hade vi även haft utsikt över sjön, men nu ser man inte vattnet för all is.Men vänta nu, vad har vi där borta!?


Hmm, människor som går på vattnet -- är det månne Jesus!? Tveksamt, han är ju inte född än.


Och här har vi en skock med änder som villigt ville komma och hälsa...


...tills de upptäckte den ytterst farliga hunden som var med. Verkligen intelligenta djur.


Oj så många badankor det blev!


Sjön syntes som sagt inte för all is...


...men inte riktigt hela helve...ööhh...Vinslöv...hade frusit till is...


Nej, jag ger mig! Snön är inte skoj! Inte en runda till!


Auf wiederhören!

RSS 2.0