Godtrogna människor

På min väg hem idag med tåg från Svågertorp så blev jag av min resgranne, en tös/kvinna någonstans mellan dryga 20 och 35 år (ja, jag är regerande svensk mästare i åldersbestämning av andra människor), benämnd som en "trevlig och vänlig kille". Detta när hon för konduktören (heter det verkligen så numera?) omnämnde mig för att jag inte lyckades växla hennes tjuga till två tior utan helt sonika skänkte henne min enda tia så att hon skulle kunna få lite kaffe ur kaffeautomaten. Att bli benämnd kille samtidigt som man har ena benet inne i medelåldern kändes konstigt...tills det slog mig att min mor fortfarande har tjejträff när hon träffar väninnor i samma ålder som hon.

Nåväl, vad som egentligen förvånade mig mest var att hon bad mig vakta hennes väskor medan hon gick på toaletten. Visst kunde jag göra det, men eftersom hon absolut inte kände mig så var jag inte trovärdigare än någon annan där vi satt att hålla ett öga på hennes väskor, men ändå föll lotten på mig. Man kan undra varför? Antingen led hon av en lindrigare form av sinnesförvirring, eller så utstrålar jag en otrolig aura av trovärdighet och god etik. Troligtvis var det alltså en form av solsting som satt kvar. I vilket fall så genomförde jag, om jag själv får säga det, mitt uppdrag med bravur. Där fanns två väskor när hon gick och lika många vid återkomsten -- en synnerligen god utdelning!


Även om ovanstående rader utspelar sig på ett tåg så har denna man ingenting med saken att göra.


Klara fakta

Internet är en informationskälla där i princip allting blixtsnabbt finns att tillgå, måhända att trovärdigheten på ett flertal ställen inte är den bästa. Morgontidningar, däremot, har betydligt högre trovärdighet men lider av det syndromet att de enbart innehåller gamla nyheter, det vill säga sådana som är från gårdagen.

Men om vi då korsar det bästa av dessa världar och låter morgontidningarna publiceras snabbt på internet, då borde det väl bli bra...eller...?

Det kanske kan gå för fort även i tidningsvärlden...eller var de här före sin tid...? Eller det kanske handlar om två olika sporter? Måhända lirar damlaget samtidigt på grusplanen bredvid?

 


Besynnerligt

På seneftermiddagen i dag passerade jag ett gym, alltså ett sådant ställe där folk betalar för att till allmän beskådan stå och svettas i ett skyltfönster. Detta i sig kan tyckas vara en märklig företeelse, men ännu egendomligare blir det om man försöker se in i dessa individers hjärnor. För hur tänker man när man en fin och lagom varm eftermiddag i augusti väljer att ta en rask promenad...inomhus...på ett rullband...i ett skyltfönster? Istället för att gå utomhus.

Besynnerligt var ordet.

Semesterdag 35, den 15 augusti

Den sista semesterdagen och det är givetvis upplagt för den obligatoriska semesterslutsångesten. I år inbillar jag mig dock att den inte riktigt är lika illa som tidigare år. Måhända beror det på att jag dragit ut den till vara under flera dagar – frågan är om jag i år inte har haft en form semesterslutsångest hela den senaste veckan. På gott och ont. Eller så beror den något mindre ångesten på att jag har beslutat mig på vissa punkter börja ett nytt liv efter semestern – vilket dock planeras ske efter såväl varje sommar som nyår…

 

Som brukligt är förundras man över hur fort semestern går – de första dagarna är underbart långsamma och man njuter av varenda minut känns det som. Ja, hela den första veckan höll en bra hastighet medan de fyra därpå följande veckorna tillsammans försvann lika snabbt som den första gjorde på egen hand. Märkligt. Det som gjordes i början av semestern känns både som en evighet sedan och som om något man gjorde häromdan.

 

Nu när man ser tillbaka på det så har faktiskt en hel del hunnits med. Samtidigt har en hel del inte hunnits med – man lär sig tydligen aldrig att man inte kan hinna med allt trots att fem veckors semester känns som en evighet när man har den framför sig. Det viktiga är väl att fokusera på det som man faktiskt hunnit med och inte gräma sig över det som inte hunnits med.

 

Av det som ”hunnits” med så kanske det bästa är att jag nu på allvar börjar tro att jag funnit var jag ska kunna börja ta tag i och sedermera förhoppningsvis lösa något som hängt med, eller kanske snarare över, mig hur länge som helst. Något jag nu i efterhand ser att jag redan för flera år sedan var ytterst nära att finna början på men tyvärr missade. Jag får väl se hur det går.

 

Säden är skördad, halmen är pressad och balarna är på väg in - då bankar väl hösten på porten?

 

Men ännu finns det lite sommarkänsla kvar i de allt tidigare kvällarna.

 

PS. Rykten gör gällande att mitt bloggande inte tar slut bara för att semestern gör det. DS.


Semesterdag 34, den 14 augusti

Den gångna semestern har inte inneburit så många hängmattetimmar som jag från början önskat mig. Det krävs nämligen inga långvariga regnskurar för att förstöra några timmars potentiellt hängmatteliggande. I dag när jag återigen möttes av en inte helt torr hängmatta och dessutom gråa moln så fick jag ta till reservplanen.

När sommarvädret ter sig på detta vis...

 

...är det lika bra att inse att reservplanen behöver nyttjas...

 

...och inta ryggläge i hammocken. Funkar fint det med!


Semesterdag 33, den 13 augusti

Såsom den medelålders stofil jag snart är, så har jag de senaste somrarna lyssnat en del på sommarpratarna i Sveriges Radio. Ja, det kan låta mossigt, men till mitt försvar får jag väl säga att jag oftast laddar hem och lyssnar på pod-versionerna av programmen. Detta medför dock att jag långt ifrån ligger i fas med lyssnandet -- i början laddar jag enbart hem de som verkar intressanta för att sedan även ta tag i en del av de övriga -- och att jag när jag väl lyssnar klämmer flera program i stöten. Vidare medför det även att min sommar kan leva kvar en bra bit in i september och ibland även oktober.

Så, vilka av de sommarvärdar jag hittills lyssnat på (vilket inte är så många då jag som sagt gärna drar ut på sommaren) har då fallit mig i smaken? Jo, följande:

Pär Johansson 2010-06-29
Per Holknekt 2010-06-30
Ulf Malmros 2010-07-04
Percy Barnevik 2010-07-24
Johan Rabaeus 2010-07-25
Peter Andersson 2010-08-07
Annika Östberg 2010-08-08

Listan kommer troligtvis att utökas en del då jag har en hel del olyssnade program kvar.


Semesterdag 32, den 12 augusti

Det är inte klokt så synd det är om myrstackarna...


Semesterdag 31, den 11 augusti

I dag har dagen (d.v.s. den tid solen är uppe) blivit två timmar och tolv minuter kortare jämfört med sommarsolståndet (mätt vid Lunds horisont). Och för varje dag så minskar nu dagen med fyra till fem minuter. Det är mycket det...

Semesterdag 30, den 10 augusti

Det slog mig att mitt musiklyssnande (jag hör fortfarande musik) på senare tid minskat betydligt. Vad det beror på vet jag inte, men förhoppningsvis är det bara en tillfällig svacka. Eller så är det ett minskat intresse som då, något paradoxalt kanske kan tyckas, kanske beror på det starkt ökade utbudet i och med tjänster som Spotify och liknande. Förr såg man fram emot specifika skivsläpp och det var en stor höjdpunkt när man på releasedagen satte sig med hörlurarna på huvudet och konvolutet i händerna och lyssnade...mäktigt. Så är det tyvärr inte längre.

Mina musikfilosofiska tankar väckte även statistikern inom mig och jag började funderade på hur mitt lyssnande denna sommar skiljer sig mot det förra sommaren. Och enligt last.fm så var mina tio mest lyssnade artister under juli 2009 följande (överst är mest lyssnad):

 1. Dream Theater
 2. Cornelis Vreeswijk
 3. Queensrÿche
 4. Savatage
 5. Pernilla Andersson
 6. Pat Metheny
 7. Steve Vai
 8. Jewel
 9. After Forever
 10. Enchant

För juli månad i år, 2010, så ser motsvarande lista ut på följande vis:

 1. Dream Theater
 2. Torsson
 3. Alain Caron
 4. Hootenanny Singers
 5. Allan Edwall
 6. Anathema
 7. Mats Paulsson
 8. Wilmer X
 9. Peps Blodsband
 10. Steve Vai

Jag vet att intresseklubben antecknar, men lite statistik är alltid skoj...

Semesterdag 29, den 9 augusti

En nackdel med sommaren är att det lätt blir lite varmt inomhus, och för att råda bot på detta så kan man öppna fönstren, företrädesvis nattetid så att det blir enklare att sova. Detta kan dock föra med sig den bieffekten att kattmamman, eller i dett fall kattmormorn (även känd som reservkattmamman) tar in en del leksaker till de mindre katterna att leka med.

Detta var en kul sak! Synd om den ska ligga på golvet och skräpa...

 

...så jag lyfter den här så att det blir...

 

...som ett litet MUSeum.

 

Visst var jag duktig!?


Semesterdag 28, den 8 augusti

Måhända kan det klassificeras som ett i-landsbekymmer, men när elementet på vår toalett i våras helt sonika lade av så kändes det...inte bra. Badrummet skall bestå av husets varmaste kvadratmetrar -- det är illa nog ändå att stiga upp tidigt på morgonen utan att man ska behöva frysa arslet av sig när man besöker denna inrättning.

Det var några tuffa veckor innan sommarvärmen helt slog till och samtliga uppvärmningskällor var meningslösa, men det satte ändå djupa spår inom mig. Så djupa faktiskt att jag, redan nu under första halvan av augusti, införskaffat ett nytt element...OCH INSTALLERAT DET. Och det fungerar!

Den mörka och kalla hösten och vintern känns genast betydligt mindre jobbig.

Semesterdag 27, den 7 augusti

Åttio procent in på semestern slår det mig plötsligt att jag ännu inte har betat av en enda Kalle Anka-tidning. Vad det beror på vet jag inte, men jag har nu nästan en hel årgång kvar att läsa ikapp. Hur ska jag fixa det? Hmm, om man kanske skulle testa på att åka kollektivt i höst? Då kan man ju läsa Kalle Anka & Co samtidigt. Tillsammans med FAR:s samlingsvolymer. Hmm, vi får se...

Semesterdag 26, den 6 augusti

I fjol vid ungefär samma tid besökte vi Hällevik. Eftersom jag tycker att småhamnsmiljön har något specifikt somrigt över sig så tyckte jag att ett besök där även denna sommar kunde vara lämpligt. Doften, folket, ljudet (ja, till och med måsarna hör hemma här) och atmosfären (turistifieringen till trots) gör att det andas sommar här. Dessutom så slogs jag av känslan att ett år går väldigt fort när jag åter inandades atmosfären, så då ska man väl kunna överleva ytterligare ett mellanspel tills nästa sommar?

Man tackar för välkomnandet!

 

Samtliga från föregående år syntes vara här...

 

...turisterna (eller sneseglarna som morfar hade sagt)...

 

...ortsbefolkningen med mindre men bra att ha-båtar...

 

...yrkesfolket...

 

...den gungande bron som kan få underteckand att bli sjösjuk...

 

...ja, till och med allas vår Gunmari fanns på plats.

 

En sådan här upplevelse krävde givetvis ett visst kaloriintag och vad passar bättre än stekt sill och potatismos? Inte mycket, så det blev en stilla måltid hos Dagmar...

 

...och det smakade mycket bra (obeaktat att jag äter i princip allt men har en förkärlek för mat i allmänhet...och mat i synnerhet). Det inhandlades även en del avlidna fiskar i rökt format från Hennings Rökeri.

 

Så bra, här inne kunde jag byta bort några begagnade kanyler! (OBS! Detta var den barntillåtna varianten av vad som försiggår här inne...)

 

Vi hittade en fiskare som hade sitt på det torra. Det slog mig även att yrkesfiskare i allmänhet måste ha mycket tur, ty de har väl ofta mycket flyt?

 

Gunde (med familj) var inte att känna igen -- förr slöade han banne mig inte på detta vis!

 

Vad inte många vet är att i dessa bistra ekonomiska tider har Köpenhamn tvingats byta namn till Köpenbåt.

 

Hemresan gick långsamt för på vissa sträckor fick vi inte köra fortare än 20...

 

...men då hann vi beskåda sjöar...

 

...vattenfyllda gamla stenbrott...

 

...och inte minst Tom Bombadills hemtrakter. Mäktigt!

 

Väl hemma så behagade Bambi studsa snabbt över vägen...

 

...alltmedan solen sänkte sig ned under inlandshorisonten.


Semesterdag 25, den 5 augusti

Grannar är bra att ha, inte minst när de frågar om man vill följa med och leka med små bilar några timmar. Klart man hänger med på det!

Småttingarna är samlade...

 

...och verkar vara på hugget så då är det väl bara att...

 

...köra? Hjulen snurrade, grus och stenar yrde omkring och rökmolnen gjorde att man inte såg handen framför sig (vilket jag dock är van vid då jag brukar gå med dem på ryggen)...

 

...så det blev lite skitigt.

 

Men det ingår liksom i kitet så det var bara att köra vidare...

 

...tills delar gick sönder...

 

...så man fick laga lite. Och när det var färdiglagat...

 

...var det bara att köra vidare.

 

Sammantaget några väl spenderade timmar ute i den grusbeklädda vildmarken. Det får bli da capo på detta vid tillfälle.


Semesterdag 24, den 4 augusti

Ystad, eller kanske snarare Yyyyystad, är hos mig mycket den långsamma staden. Så, varför då inte besöka denna stad på en av mina semesterdagar, dagar då man ju inte ska ha så bråttom? Sagt och gjort!

Efter ankomsten blev vårt första uppdrag att finna en toalett. I vår naivitet trodde vi att kyrkan hade en att låna ut...

 

...men i likhet med många andra tidigare besökare fick vi ett negativt besked. Istället blev det MAX som fick låna ut sitt lilla puderrum till en behövande. Månne skulle vi som tack ätit något där...

 

...men vi kände för att leta efter ett matställe på en mer hamnnära plats...

 

...och valet föll på detta ställe. Lunchbuffé för 95 riksdaler passade mig som hand i handske. Buffé har ju den fördelen att man blir mätt då man ej riskerar att fastna i någon fransk lunch med mycket tallrik och lite mat. Så med en mätt mage, fylld med såväl marinerade vitlöksklyftor, syltlökar, potatisar, fiskfiléer, kycklingklubbor och kaffe så blev vi närmast kidnappde till Alfhild...

 

...vilket är denna skonare av trä på vilken vi bjöds kaffe i kajutan, allt medan hennes två nya master låg på kajen och bara väntade på att bli färdigställda så att hon kan segla mot Bornholm.

 

Därefter begav vi oss till faster & co för en trevlig visit i enlighet med löst uppställd semesterplanering.


Semesterdag 23, den 3 augusti

Jag har länge uppfattat det som att den allmänna uppfattningen i samhället är att det är betydligt "finare" att vara morgonpigg än att vara kvällspigg. För, handen på hjärtat, visst hör man betydligt oftare (med en negativ klang) att "han sover ju bort halva dagen och stiger inte upp förrän vid lunch" än ett "han sover ju bort hela kvällen"? Och detta trots att dessa båda personer sover exakt lika många timmar och uträttar exakt lika mycket per dygn. Man kan verkligen undra varför är det så.

Mig veterligen så är det allmänt accepterat att det finns såväl morgon- som kvällsmänniskor och att då tvinga in kvällsmänniskorna i morgonmänniskornas dygnsrytm är egentligen en ur såväl hälso- som samhällsekonomisk synvinkel förkastlig handling. Att det ändå anses "finare" att göra samma arbetsinsats mellan klockan 07:00 och 11:00 än mellan klockan 19:00 ochl 23:00 är underligt. Det synes faktiskt smartare att låta någon göra sin arbetsuppgift effektivt på två timmar på kvällen än under tre, på grund av morgontrötthet, mindre effektiva timmar på morgonkvisten...

Visst torde det vara bättre att acceptera individens individualitet och att låta denna göra vad den ska under den tid som passar dennes kropp bäst? Att acceptera att vissa piggt kan studsa upp på morgonen medan andra behöver några timmar för att komma igång, trots identiskt antal sömntimmar, torde inte vara svårt med ett något öppnare sinnelag där man bland annat tar in att vi inte längre är lika beroende av dygnets ljusa timmar för vår försörjning/överlevnad som vi var förr i tiden. De morgonpigga är ju dessutom oftast i motsvarande mån lika sega på kvällen som den andra gruppen är på morgonen.

Men "om man bara går och lägger sig i tid så är det inte svårt att vara pigg på morgonen" säger den morgonpigge som ett ogenomtänkt förslag att få alla att gå i exakt samma takt, ty i hans värld är vi alla lika. Men om det vore så enkelt så skulle jag vilja se motsvarande experiment för att få de kvällströtta individerna, det vill säga de som piggt skuttar upp tidigt på morgnarna, att bli kvällsmänniskor. Jag har ärligt talat svårt att tro att det är enklare att göra om min mor till kvällsmänniska än att göra om mig till morgonmänniska...

Nej, jag tror banne mig att det bästa är om vi accepterar alla som de är.


Semesterdag 22, den 2 augusti

Jaha, man kan ju undra hur jag egentligen kom att hamna...

...här...

 

...för att drygt fyra timmar senare komma ut...

 

 

...här?

 

Tro mig, jag brukar fixa IKEA-besöken relativt bra och tycker faktiskt att jag klarade även denna dags äventyr relativt väl (men det berodde nog till stora delar på den dubbla köttbullsmenyn i halvlek...). Men, och det är ett stort MEN, IKEA på Svågertorp i Malmö, som nu förärats mitt besök hela två gånger, är ingen höjdare, inte ens med IKEA-mått mätt. Det är stort och planerat av en varelse som i planeringsstadiet mer än en gång måtte ha tänkt att "hehe, nu ska ni få era imbecilla fånar" när han/hon lagt en knappt snitslad bana på flera kilometer där man aldrig riktigt vet var man är eller om man missat något och dessutom ej har någon större chans att medelst smarta genvägspassager ta sig dit man vill (vilket är kutym på övriga IKEA-varuhus jag besökt).

 

Så ett tips: Är ni med i en stegräknartävling, ska till IKEA och vet exakt vad ni ska ha och därmed inte tycker det är mödan värt att ta på stegräknaren... tänk om! Även om ni bara ska ha något på tag själv-lagrets plats 17:5 så kommer ni att göra av med minst 17.836 steg om ni tar er dit den legala vägen...

 


Semesterdag 21, den 1 augusti

Jaha, så var man 33 bast då. Jag förknippar sedan gammalt min födelsedag med att hösten nu gör sig påmind och sommaren är slut. Inte så mycket för att det blir snabbt kallare, det blir det inte, utan för att mörkret nu snabbt visar sig på kvällarna. Och snart sitter man där igen när det är mörkt när man kommit fram till jobb och mörkt igen innan man kommit därifrån. Sen är det inte långt kvar till drivis och snöstorm.  Fy f-n.

Nåväl, jag har ju två veckors semester kvar innan sommarsemestern är slut. Och det är ju en vecka mer än jag egentligen trott mig ha. Och då blir ju per automatik hösten och vintern en vecka kortare. Så det ska nog gå bra även denna gång.


Semesterdag 20, den 31 juli

Så var det då dags för det numera traditionsenliga lilla firandet av min födelsedag. Detta år var firandet förlagt till annan plats av den enkla anledningen att vi, svåger min och jag, redan i våras valde att slå samman det hela till ett 77-års kalas. Och eftersom en bild säger mer än tusen ord så...

Yo folkz! Nu kör vi!

 

Hmm, vad kan vi hitta här då...

 

...och här? Hmm, påkommen, bäst att fly...

 

...innan det barkar käpp rätt åt skogen.

 

Det fanns en viss oro inför grillningen...

 

...och det diskuterades fram och tillbaka med olika vedenskapsmän hur man skulle förhålla sig.

 

Samtliga enades om att en liten och ej så varm eld var att föredra...

 

...ty midsommarfirandet en dryg månad tidigare...

 

...tog som synes väldigt hårt på materialet.

 

Flytande aluminium och en bottenlös grill ville vi inte uppleva igen.

 

Ååh, så här nära har jag aldrig varit att hamna överst på en prispall! Kolla blicken - visst ser jag ut som en etappvinnare i Tour de France?

 

Fast min ledartröja var betydligt bättre!

 

Klubbledningen samlad, och återväxten synes även den tryggad.

 

När det var dags för mat bjöds det på grillspett.

 

Men vänta nu, vad händer där borta? Är det inte en...jo...det är ju en snart vid varje sammankomst obligatorisk frisyrjustering...

 

...som givetvis tilldrog sig stort publikintresse.

 

Hmm, ska vi hålla här...

 

...för visst är det snyggt, spegel i handen där?

 

Publikhavet blev allt större och visade sin fulla uppskattning...

 

...så slutet gott, allting gott.

 

Men vänta nu här -- det hälls upp öl till min mor...

 

...och hon dricker det! Vad är det som sker!?

 

Oj, måste ha varit snabbverkande starköl -- redan bakis!?

 

Givetvis klonkades det också. Av två planerade klonkare hanns enbart en med -- en 18 årig Higland Park. En för övrigt mycket mild, mjuk och fin whisky...

 

...som till och med min mor smuttade på innan hon snabbt avgav några snabbt värmande ord om whisky i allmänhet och även whisky i synnerhet. De två decilitrarna öl hade således inte hjälpt.

 

Bland presenterna återfanns bland annat en härlig 17-årig Clynelish...

 

...och en kanske ännu härligare kvartssekel gammal Strathisla. Båda kommer att klonkas och jämföras med respektive standardutgåva på 14 respektive 12 år. Hösten ser sannerligen inte så mörk ut ändå!


RSS 2.0