Falsk positivism

"Han/hon är så glad och positiv och sprider alltid så mycket positiv energi runt sig!".

Känns uttrycket igen? Visst är det svårt att vara en finare människa än en som ständigt är glad och positiv och sprider denna energi runt sig överallt och hela tiden? Eller vänta - är det verkligen så? Är det egentligen inte bara något man säger för att lura sig själv och för att det ska vara så?

Jo, visst är det så! För se bara på dig själv - inte tusan är du glad och positiv hela tiden? Och om inte du är det, varför skulle då någon annan kunna vara det? Just det, det är de inte heller, utan det är enbart en falsksminkad fasad de målar upp för att framstå som lyckliga. Men jag lovar dig, ingen är glad och positiv och mår så himla bra hela tiden. Och utger sig någon för att faktiskt göra det så är det lögn och förbannad dikt.

Och den där positiva energin de sprider - stämmer verkligen det? Självklart inte. För inte tusan mår du bättre av att hela tiden höra hur någon annan mår så himla bra och är så överdrivet positiv - hela tiden! Jag skulle vilja säga att det är precis tvärtom. Jag blir snarare irriterad över folk som alltid ska vara überpositiva och se det positiva i princip allt. Åtminstone känner jag så så snart jag släppt den där politiska korrektheten som bestämmer hur man ska känna och vad man ska tycka.

För ärligt talat, är det verkligen roligare att ge än att få? Och när du exempelvis är på en kurs, visst känns det riktigt bra inombords när någon ställer den där dumma frågan som du tycker är så självklar? Du känner inombords att du är ju inte så himla dum trots allt. Och detsamma gäller ju här, ty vi är ju bekräftelsesökare. Du vill ju inte höra att någon mår så mycket bättre än du, utan tvärtom så känns det ju bättre att det faktiskt finns de som mår (minst) lika dåligt som du gör.

Det är således inte alls är något positivt och bra i att hela tiden "sprida positivism" då detta innerst inne enbart ger upphov till motsatt effekt. Våga istället visa att det är ok att må dåligt mellan varven så kommer din omgivning att må mycket bättre. Även om det i början kanske är tufft att bryta mot de normer som finns så vinner du i slutändan på att vara ärlig. Såväl mot dig själv som mot andra.

RSS 2.0