Besviken

Jag är besviken, riktigt besviken. På vad, kanske ni nu undrar? Jo, på allt snack om växthuseffekt och global uppvärmning. Var det inte så att all miljöförstöring skulle ge upphov till att vi skulle få mildare klimat och i takt med det smältande inlandsisar och havsnivåhöjning?

Varför sitter jag då här, i Skåne, i mitten av oktober, och kikar på en termometer som talar om för mig att det utomhus är -7 grader Celsius, samtidigt som jag med fasa minns förra vinterns utdragna kyla? Hade det inte varit för att jag börjar tvivla på miljöförstöringens inverkan på den globala uppvärmningen så hade banne mig den katalysatorfria bilen fått stå på tomgång hela natten.

En bild sägs säga mer än tusen ord, och tur är väl det, ty annars hade här stått "j-a, j-a, j-a, j-a, j-a kyla!" ad infinitum...


Farmor

"Måtte jag slippa att hamna i händerna på dessa i framtiden. " Så avslutade jag förra blogginlägget, ovetandes om att det inte skulle dröja många dagar innan inte heller farmor skulle vara i dessa händer. Hon gick bort på seneftermiddagen den 30 september. Det kom plötsligt men var på något vis samtidigt väntat. Det var verkligen nyss jag träffade och pratade med henne, men så är hon plötsligt borta. För alltid.

 

Döden kan för en anhörig uppfattas på olika vis när den väl slår till och det går aldrig att förbereda sig för hur man kommer att reagera då det finns så många faktorer som spelar in. I det här fallet är jag närmast övertygad om att döden kom som en befrielse. Farmor var till åren kommen och sjukdomar hade satt sina spår. Det liv hon nu levde kan knappt ens med bästa välvilja klassificeras som värdigt. Sorgen efter henne finns givetvis där ändå.

 

För mindre än ett år sedan bodde hon hemma. Hemma i den lägenhet där hon bott det senaste halvseklet. Hemma i den lägenhet där hennes barn vuxit upp. Hemma i sin egen trygga lägenhet (om man inte glömt att låsa dörren vill säga). Hon bodde hemma i sitt eget HEM.

 

När ett brott på lårbenshalsen slutligen satte stopp för det egna boendet och hon via en sjukhusvistelse hamnade på ett äldreboende accelererade den hälsomässiga utförslöpan. Likt många andra i samma situation tappades troligen det sista av den inre livsgnistan då. Detta trots att hon ofta upprepade att hon inte kunde klaga, för hon hade det bra. Vi andra hoppades att det stämde, men det var svårt att tro på det när man såg hur hon alltmer tynade bort.

 

För egen del känns det mycket bra att ha besökt henne enbart fem dagar innan hon gick bort. Oberoende av att hon denna dag inte var helt kry (se föregående blogginlägg) så ska jag ständigt ha kvar minnet av hennes leende när hon såg att vi kom, hur glatt hon kramade (och pussade!) om oss och hur glad hon såg ut när hon vinkade på oss när vi gick. Hur hon letade i minnet efter namnen på Johannas syskon som hon skulle hälsa till. Hon kände igen oss och var medveten om att vi var där. Nu kan jag bära med mig en glad sistabild av henne. Jag har betydligt sämre erfarenheter av liknande besök sedan tidigare...

 

Hon frågade en del om hur vi gjort med hennes saker efter flytten från lägenheten. Vem som tagit vad och om den som tidigare sagt sig vilja ha en viss sak nu också verkligen fått saken i fråga. De jakande svaren lugnade henne. Jag tror lite att detta gjorde att hon kunde släppa det hela. Att hon kunde slappna av och somna in. Med vetskapen om att allt var ordnat och att alla "fått det de velat". Med vetskapen om att inga oförrätter fanns. Vetskapen om detta innebar en befrielse som på något vis släckte den sista livsgnistan och med vetskapen om att vi klarar oss ville hon enbart uppnå sin egen befrielse och somna in. Och det gjorde hon.

 

Nu är hon borta. Hon som har funnits där under hela mitt liv och passat mig så många gånger under min barndom. Hon som, trots sitt kanske lite barska men samtidigt humoristiska uttryckssätt, alltid ville oss alla väl. Det finns så otroligt många minnen som jag kommer att bära med mig.

 

Finns det ett liv efter detta så har hon det bra nu där hon sitter och pratar med sina syskon, med farfar och med pappa, samtidigt som hon håller ett vakande öga över oss. Vi saknar henne och jag är säker på att hon saknar oss. Men finns det ett liv efter detta så ses vi igen. Förr eller senare.

 

 

 

Dream Theater - "Disappear"
Lyrics: James LaBrie

Why, tell me the reasons why
Try, still I don't understand
Will I ever feel this again
Blue sky, I'll meet you in the end
Free them, free the memories of you
Free me, and rest 'til I'm with you

A day like today

My whole world has been changed
Nothing you say
Will help ease my pain

Turn, I'll turn this slowly round

Burn, burn to feel alive again
She, she'd want me to move on
See me, this place I still belong
Give chase, to find more than I have found
And face, this time now on my own

Days disappear

And my world keeps changing
I feel you here
And it keeps me sane

So I'm moving on

I'll never forget
As you lay there and watched me
Accepting the end
I knew you were scared
You were strong I was trying
I gave you my hand
I said it's okay letting go time to leave here
And I'll carry on
The best that I can without you here beside me
Let him come take you home

 


RSS 2.0