Semesterbloggsbonus, den 26 augusti

Nu är den snart obönhörligen slut. Semestern årgång 2012 alltså. Jag har ju haft en bonusvecka nu så föregående semesterslut visste jag inte var helt definitiv. Men nu är det så och ingen återvändo finns. Hösten står och knackar på dörren och det är inget vi kan göra åt det.

Jag har egentligen inget emot hösten, utan det är mörkret och vintern med dess snö och kyla jag inte är någon större beundrare av. Nyss kollade jag och såg då att från och med mitten av oktober och fram till mitten av mars så kommer det att vara mörkt när jag kommer hem från jobbet. Det torde även för de positivismkonsulter som cirkulerar vara svårt att se något muntert i.

När min ordinarie semester tog slut sammanfattade jag den lite kort. Och faktum kvarstår att jag egentligen inte kan klaga så mycket även om jag lärt en del av mina misstag. Aldrig mer ska jag ha med mig jobb hem på semestern, om än aldrig så lite. Och någon gång hoppas jag att jag ska förstå att det är en omöjlighet att hinna med allt det som man vill hinna med under semestern. Sen må den vara hur lång den vill.

För det ska erkännas, det är faktiskt få förunnat att ha sex veckors ledighet under sommaren. Och med tanke på hur snabbt dessa veckor passerat så är det snart vår och sommar igen.

För tänker jag mig ett år tillbaka så känns det inte alls länge sedan. Samtidigt har mycket hänt under denna tid. På positiva kontot kan sättas att jag under rådande omständigheter fixade "Examen" i november vilket gav en stor skjuts. Även att jag slutligen börjat förstå ett och annat om mig själv och därmed kunnat ta tag i det får sättas på det positiva kontot. På negativa kontot får läggas att morfar lämnade jordelivet. SÅ även om ett år går fort så hinner mycket att hända.

Så, vad har då tiden fram tills nästa semester att ge? Det finns en hel del som jag vill ta tag i och som jag hoppas, och tror, blir av. Det finns även en hel del som jag borde ta tag i och som jag hoppas blir bra om jag tar tag i det. Allting är således precis som vanligt. De är enklare att tänka på vad man vill och bör göra än att verkligen utföra det. Man glömmer ju så fort...

Med dessa ord får semesterbloggen årgång 2012 avslutas.Men hav förtröstan! Det finns en viss risk att den återkommer nästa år (och då är det ett hejdundrande femårsjubileum!). Dessutom så känns det som om det innan dess kan bli lite tätare sporadbloggande än förr, så jag är sannolikt tillbaka tidigare än ni anar...

Semesterbloggen tackar härmed för sig och övergår nu till normalblogg. På återhörande!

Semesterbloggsbonus, den 25 augusti

Efter ett trevligt treårskalas, där jag min vana trogen kanske åt lite väl mycket (en korv med bröd och fem fina hamburgare med bröd), så kunde jag vid hemkomst inte hålla mina fingrar i styr. Jag spontaninhandlade ju lite plastbitar igår och nu var det dags att sammanfoga alla dessa bitar,
 
Så, med musikunderhållning i form av Tori Amos och sedan Dream Theater på TV.n så tillbragte jag några timmar i soffan byggandes Lego...
 
Slutresultatet blev såhär. Det ser faktiskt inte mycket ut för världen, men det är ett stort jobb och mycket kärlek som ligger bakom det hela.
 
En stolt brandman vid två av sina moderna brandbilar.
 
 
 Samma bilar ur en annan vinkel. Nu med lite perspektiv så kan man fundera över om plastbitarna är värda det pris jag betalt för dem, men tar man byggtiden i beaktande och den timtaxa som då gäller så blir svaret givetvis JA.
 

Semesterbloggsbonus, den 24 augusti

Det hände sig en dag under sensommaren 2012, jag vill minnas att det var den 24 augusti, att jag gick in i en affär vars affärsidé var att sälja leksaker av olika slag till fysiska personer. Affären var således av det ålderdomliga slaget såtillvida att möten skedde fysiskt och direkta samtal kunde föras med föreståndarna i butiken -- ja, man kunde till och med röra vid dem fysiskt om man så ville.
 
Nåväl, jag hade ingen tanke på att införskaffa något till mig inne i denna affär utan det var mest för att det är ganska skoj att se sig runt ibland, ja att se världen om ni så vill. Men just som jag ägnade mig åt detta så slog det mig -- spontaninköpssuget. PANG sade det så kände jag ett oerhört behov av att köpa den där Lego-brandstationen som de för närvarande sålde till ett lite lägre pris än normalt.
 
Och det var med detta paket i min hand jag gick på näst mina. Marknadsföringens formulär 1A, produktplaceringen, gjorde ett enkelt mål på mig ty vid kassan såldes DVD:er med allas vår professor Balthazar. Ja, den Balthazar. Snubben med en konstig maskin och ett paraply. Klart att han skulle få följa med mig hem.
 
Så fick det bli.
 
Dagens inköp. Inom en snar framtid kommer jag troligen att ta fram min kvinnliga sida och göra två saker samtidigt, nämligen bygga Lego och titta på den kära professorn.Hmm, man kanske skulle ta lite semester...
 
 
 

Semesterbloggsbonus, den 23 augusti

Så, dags att avsluta denna lilla sensommarsemesterroadtrip på tre dagar. Vad säger ni, vi kör väl lite trevliga turistbilder?


Första anhalt blev Vadstena. En konsekvens av att åka iväg efter högsäsong är att man bortsett från spridda tyska glosor är så gott som ensam...


Inte ens min gamla kompis Birgitta verkade vara hemma...


...och där som i fjol var en stor scen var det i år...tomt. Jag gissar att vi kom förscent...


Skutan styrdes därefter mot Borghamn, där det visade sig finnas ett fiskemuseum. Utan att ha sett så många så antar jag att det var världens minsta.


I hamnen låg olika versioner av "Skutan Ligg Still".


I Roglösa började det regna, men jag ville inte verka tjurig utan ställde mig i ett kor.


Inne i Röks kyrka rådde det paradoxalt nog rökförbud. Jag antar att de försöker utrota sig själva.


Dagens pausbild.


Hur kan man annat än gilla en kyrka där man för första gången får se att de använder sig av min favorit "Bilistens Bön" i praktiken? Jag kan på inga vis få den att verka seriös.


Som brukligt de gånger jag är i en kyrka: Ljuständning. Ett för de bortgångna i den äldre generationen (farfar, farmor och morfar) och ett för den yngre generationen (farsan).


Men det var ju inte därför vi har här, utan det var ju för att stifta bekantskap med detta gamla litterära mästerverk -- Rökstenen.


Om ni undrar varför stenen är böjd åt ena hållet så beror det på att arkeologerna som fann stenen gillade att kröka.


Färden gick vidare. Om ni bortser från det fina stenskottet och koncentrerar er på "vägen" så förstår ni vilken ypperlig kartläsare jag hade.


Vägen bar till Eksjö -- de gamla trähusens förlovade stad. Därefter passerade vi kommunerna Vetlanda, Sävsjö, Växjö, Alvesta, Älmhult, Osby och Östra Göinge innan vi efter 80 mil var hemma igen.

Semesterbloggsbonus, den 22 augusti

Idag tycker jag bestämt att vi tar en liten bilderberättelse...


Dagens resa tar sin början längs med Göta Kanal...


...närmare bestämt i Borensberg. Tänk om vi hittar en blå hopfällbar kanot!?


I Borensberg finns en sluss och det är därför läge för en varning. Om tyska turister passerar dig, lägg då inte dig an med ett tyskt uttal av sluss...anschluss. Det uppskattas inte.


Okej för att sommaren inte varit jättevarm, men va tusan...


Snälla, påminn mig att jag skall ha ett sådant här arbetsrum om jag någon gång får för mig att anlägga en kanal...


En kanalbåt, ett klassiskt hotell som även går att beskåda på Legoland, samt en malplacerad lyktstolpe -- samtliga fångade på samma bild. Fantastiskt!


När jag som barn läste "Lotta på Bråkmakargatan" anade jag inte att tant Berg fått ge namn åt en hel drös med slussar. Och att herr Gårman skulle vara med på ett hörn.


Hmm, tyskarna är fortfarande efter mig...


Motala odds hamnade vi slutligen i Motala för en liten nostalgikick.


Göööööraaan! Kom hit! Alla spelar tennis...


Bräsnleförbrukning hit och miljöbilar dit... Det är ju bara att stänga dörrarna!


Alla gamla musikmaskiner stod i en radio...


Typiskt att garantitiden har gått ut när det är fel i facit!


Det känns lite som en del av hemdatorrevolutionens livmoder.


Lacken må vara blank, men kan du din Torsson så vet du att den var känslig för såväl kyla som fukt.


Då känns denna Rolls R. betydligt tryggare. Visste ni att ena halvan av Rolls R. senare startade en mack? Royce och Rogers Bilservice hette den.


Varje jävla jul får jag en gitarr.
En tröttsam, röd, elektrisk Rock'n'Roll-gitarr.
Ge mig en brandbil eller en ambulans!Ser nästan ut som hemma, fast jag har ingen one-piece utan enbart en half-.piece.


Vi tackar för detta nostalgiska besök!


Semesterbloggsbonus, den 21 augusti

Folks semestrar är nu i allmänhet slut, ungarna har börjat skolan och semesterträngseln har därmed minskat. De enda som återstår är glada pensionärer och märkliga tyskar och danskar som inte förstår att semestertiderna är finito nu. Vad gör jag då? Jo, åker ut på en liten tur för att kontrollera läget i några av våra orter.


Första anhalt blev Värnamo, staden som genom sin tydliga skyltning visar att GPS:en är överflödig. Visste ni förresten att Värnamo ligger precis vid Atlantens smalaste ställe?


Ett bevis på att vi är i utvandratrakter är detta försäljningsargument.


Det känns tryggt! Aldrig att vi köper ett hus med trasig källare!


Eftersom polkagrisarna tydligen var slut så blev nästa anhalt Gränna. Förgäves letade jag efter andra raser, såsom tangogrisar eller träskopolka med Tom Prahl-grisar, men utan resultat.


Det enda jag lyckades med var att återigen bevisa att min långsamhet med kameran gör mig till en riktigt dålig Instagram-användare.


Men nu sitter jag här med en utsikt som vetter mot Vättern...


...och läser serier och smuttar på en whisky. Mina båda jag, det vill säga vuxen- och barnjaget, får träffas och umgås lite. Det där med semester är inte dumt alls.


Semesterbloggsbonus, den 20 augusti

Jag minns en tid när man för att koppla av kunde sätta sig och läsa en bok. Ja just det, man satt och läste en bok och ens huvudsyssla var just att läsa den bok man höll i sina händer.

Givetvis kunde inte detta få fortgå i vårt allt mer sönderstressade samhälle, så för ett antal år sedan tog ljudböckerna, från att i princip ha varit förbehållna synskadade, allmänheten med storm. Stressamhällets happy hour var här och hux-flux var det möjligt att "läsa" en bok samtidigt som man gjorde något helt annat. Två sysslor till priset av en. Effektivitet de luxe!

Och många gånger väldigt praktiskt och bra, det ska erkännas. Men samtidigt kan jag inte undvika att se det som ett tecken över på vårt stressamhälle där mer ska hinnas med på kortare tid.

Semesterbloggsbonus, den 19 augusti

Det är möjligt att jag kan kallas naiv, men någonstans inbillar jag mig att det inte är en omöjlighet. Någonstans vill jag tro på godheten i alla människor tills något annat är bevisat. Människan utger sig trots allt för att vara en intelligent varelse, men det är långtifrån alltid denna så kallade intelligens går hand i hand med rationellt och etiskt handlande. För när man förstör för andra utan att det går att finna någon egen vinning i det mer än just förstörande, och möjligen en imponerandepoäng i coolhet hos polarna, så blir jag lite tveksam i min grundsyn. Jag vill kunna leva i ett samhälle där det i princip ska kvitta om du låst din dörr eller ej, ty folk förstår ändå skillnaden på ditt och mitt.

Söndag förmiddag. Jag beger mig ut för den sedvanliga hundturen. Genast lägger jag märke till att mopeden inte står parkerad där den stod vid nattens hundkisstur vid ettiden, det vill säga fem meter från husets ingång i skenet av två stycken lampor. Inget konstigt med det det; mopedinnehavaren kan ju ha kört någonstans.

Hundturen fortlöper.  När vi passerar längs med bäcken ser jag en välbekant färg skimra nere i vattnet. Jag tittar närmare och ser att det ju är...den saknade mopeden! Någon har alltså under natten gått in på vår tomt, slitit med sig mopeden och när personen (eller personerna) inte lyckats få igång den slängt ner den i en bäck ett par hundra meter bort.

Och det är det som gör mig aningen förbannad. Okej för att man beger sig in på någons tomt, stjäl egendom därifrån för att få någon egen vinning av det; i det fallet kan jag trots allt förstå tanken hos förövaren. Men i detta fall handlar det bara om ren och skär förstörelse utan någon som helst vinning hos förövaren (bortsett från, om uttrycket ursäktas, eventuell kick...) och då har jag svårt att förstå det hela.

Var förövaren står att finna är för mig också ganska klart. Inte alls långt härifrån var det nämligen under nämnda tid en form av kräftskiva (se även nedan) med en hel del personer av olika slag i rörelse. För mig är det glasklart att någon/några av dessa vid tidpunkten för sin hemfärd tyckt det skulle vara bekvämt att använda sig av en moped. Tyvärr får jag väl tillstå att de fördomar jag trots allt har säger mig att dessa inte har CSN som sina största fordringsägare, men jag kan ha fel.Måhända är det som så att den cykel som under natten dykt upp och nu står lutad mot vår stengärdsgård är förövarens inbyte?

Polisen, kanske någon läsare nu undrar? Jo, det är anmält, men sådant här är ingenting som de sysslar med. Till viss del förstår jag dem, men samtidigt är det sådana här händelser där 15 minuters engagemang från polisens sida hade gett dem så mycket bättre förtroende hos allmänheten.


Men vänta nu, den där färgen där nere känner jag igen! Är det inte...


...mopeden som borde stå där hemma? Jodå.


Det röda på bilden hittades bredvid mopeden och är en kräftklo. Observera att den är röd och således inte härstammar från det eventuella kräftbestånd som finns i bäcken. På något vis stärktes nu mina misstankar mot var förövaren kom ifrån...


Efter att ha fått upp mopeden och rullat hem den gicks skadorna igenom. Bortsett från att de slitit loss samtliga elkablar de kunnat få grepp om så inskränkte sig de synliga skadorna till en rejäl smäll på avgassystemets värmesköld...


...diverse repor från, gissningsvis, en sten eller två......ytterligare repor och märken där bak, samt...


...en försvunnen halv registreringsskylt.


Om den startar? Ingen aning, innan dess skall alla de där bortslitna elkablarna kopplas ihop igen och tills dess står mopeden på tork. I min värld hade det varit bättre om förövaren hamnat på torken.

Semesterbloggsbonus, den 18 augusti

Egentligen är det märkligt hur effektiv man är på att skjuta saker framför sig. Och dumt. För en sisådär 15-20 år sedan längtade man efter en tid när man var vuxen med körkort och egen bil, för då skulle man ha friheten att åka iväg och fiska när det passade. Bara att slänga in grejerna i bilen och köra. Men så är det som det är; det kommer en hel del annat emellan, vilket tillsammans med den där förmågan att skjuta saker framför sig eftersom man inte inte bestämmer något definitivt, gör att inget blir av.

Men idag så var det äntligen dags för en tvättäkta fiskecomeback. Och jag måste säga att jag är helnöjd med den, ty vi var exakt lika dåliga som förr. Fiskar missades, linor brast, jag snubblade, solen brände för mycket och mentalt sett hade vi inte åldrats en dag.

Vi tar en snabbsammanfattning i bilder...


Jag packade bilen med mina grejer och det fick plats. Hur länge jag skulle vara borta? Bara en dag, hurså?


Vi skulle bara på en dagstur till gamla hederliga Sallerupsdammen, till vilken vi i ungdomens glada dagar ett par gånger tog oss medelst velociped.


Visst ser det somrigt och mysigt ut, även om man kan tro att allt vatten snart rinner ut på högersidan.


Så, hej alla barn nu blir det barnprogram, titta nu här vad farbror Magnus tar fram! En liten plastfisk och nu ska ni höra, vad man med en liten plastfisk kan göra! Fäst den på en lina i goda vänners lag, så ska ni se att det blir ett jävla drag!


Vad inte många vet är att sportfiskare ofta drabbas av en modernare, dvs. ej k-märkt, form av analklåda, s.k. anal-låda.


En laxtrappa.


En del läsare av denna blogg tror att jag är helt oförmögen att böja på mina knän...


...och banne mig om de inte har rätt!


För att vara säker på att få se fisk under dagen så tog jag med mig mackor med lax...


...för med fisket jigg det inte så bra.


Detta trots att jag försökte mig på arga leken.


När inte det hjälpte kände vi att det var droppen (6 grams)...


...och lämnade dammen i sensommarsolnedgångens sken. Nu återstår att se var vi förlägger nästa fisketur, nu är vi ju igång igen!


Semesterbloggsbonus 2012

Det är något märkligt med denna semester, för även om den tog slut för ungefär en vecka sedan så lever den än. Jag har nämligen, efter att ha arbetat en vecka nu, semester ytterligare en vecka. Och då är det ju inte mer än rätt att även semesterbloggen får fortsätta ett tag till. Den och jag lever ju i en slags symbios.

Det kan inte utlovas att det blir dagliga inlägg som i den ordinarie bloggen, men ett och annat ska väl fås med innan hösten på allvar knackar på dörren och vill in... Då kör vi!

Semesterdag 35, den 12 augusti

Sista dagen på semestern och då kanske det är dags för en liten sammanfattning? Den där lite dystra som jag brukar skriva vid varje semesterslut.Jo, jag tycker tyvärr nog det.

Som brukligt varit de senaste åren så har även denna semester känts lite som ett antiklimax. Förstå mig nu rätt. Anledningen är att jag bygger upp förväntningar att under semestern hinna med allt det som jag tidigare under året har skjutit upp till semestern eftersom jag inte hunnit/orkat med det löpande under året. Samtidigt ska jag hinna med att "vila upp mig" och göra saker jag känner att jag vill -- ja, att ha just det som jag kallar semester -- och dessa två storheter kan vara svåra att kombinera. Jag tror det faller tillbaka på att jag generellt ställer för höga krav på mig själv vad som ska göras beroende på att saker ej hunnits med löpande under året. Det är enkelt att löpande skjuta det framför sig till semestern, ty när man går där under vinterns så känns semestern både avlägsen och lång. När jag nu inser att långtifrån allt det uppskjutna hunnits med så känns det milt sagt...kluvet. Precis som det brukar kännas nu när jag tänker efter.

Vad beror då detta på? Jo, helt enkelt att det varit för mycket annat. Tiden sedan föregående semester har många gånger varit nästintill ett rent helsike med många krav och måsten, både interna och externa. Dock måste sägas att en del av det som klarats av under denna tid är jag ärligt talat stolt över. Det är inte varje år jag är stolt över något jag fixat, därtill är min blygsamhet för stor och mitt externa bekräftelsebehov för litet, men att jag utefter rådande omständigheter lyckades fixa vad jag gjorde -- och hur jag gjorde det -- de där två dagarna i slutet av november är jag stolt över.

Men vi går nu obenhörligen mot mörkare och kallare (års)tider och det är inget jag uppskattar. Dagarna blir nu snabbt allt kortare ljusmässigt sett. Dagen jag gick på semester var solen uppe i 17 timmar och 24 minuter. Idag är solen uppe 15 timmar och 18 minuter, vilket är en minskning med mer än två timmar. Nästa gång dagen är lika lång som idag skriver vi den 30 april 2013. Det är inte utan att jag redan längtar dit, även om jag även i år tänker ta med mig det positiva med semestern in i resten av året. Men jag vet att det brukar inte hålla. Det är nog läge att jag lär mig att säga nej till vissa saker så att jag hinner med det som är viktigt. Det får bli den lärdom från denna semester som jag skall försöka leva efter.

Nej, nu ska jag snart ta mig an en ny arbetsvecka. Därefter ska jag vara ledig en vecka. Jo, ni läste faktiskt rätt. Jag tyckte det var en lagom inskolning för mig att börja hösten så. Därefter är det ju faktiskt nästan höst på riktigt så då kanske det inte känns lika tungt.

Så, om inte förr så finns det en stor sannolikhet att vi hörs av igen under vecka 34...


Denna semesters sista hängmattebild, tagen klockan 20:48 i samband med solens nedgång. Jag ska nu jobba på att försöka få någon stressfri hängmattesejour framöver. På återhörande!

Semesterdag 34, den 11 augusti

Idag har jag haft besök av vad man nästan kan kalla min extrafamilj. En av de saker som länge -- det är inte första året -- legat på listan över saker som ska hinnas med på semestern. Äntligen blev det av och det var hur bra som helst.

Dessutom så är det nu sannolikare än någonsin att en gammal avsomnad karriär återuppstår; första stapplande steget är taget.  Det hade varit skoj, och nyttigt för mig, om jag åter blir fast. Vi får se hur det utvecklar sig -- en del hänger på den ack så viktiga fikan.Jag mutade dem med tre olika sorters hemmagjorda smårgåsbakelser......men trots det ser det ut som om de vände mig ryggen. Kan bero på att jag bytte ut sherryn i den ena.

Semesterdag 33, den 10 augusti

Formellt sett tog semestern slut idag. Klockan 16:30 tackade den för sig och övergick till att vara en helt vanliga j-a helg. Om någon vet var denna semester tog vägen så kan ni väl vara vänliga och höra av er? Som tack semesterbloggar jag likt tidigare år fram till och med söndag.

Nåväl, som den trogna läsaren av denna blogg märkt så har fjolårets stjärna, Med. och Fil. Doktor Henrik Berg, i år lyst med sin frånvaro. Det är därför på plats att här avsluta med ett visdomsord från denna man, denna gång under rubriken "Sängkläder på hotell":

Det är verkligen ingen trevlig sak att gå och lägga sig i en säng på ett hotell, om man fått blick för den "osynliga" smittovärldens hemligheter!

Tänk på det alla ni som firar er semester boendes på hotell!

Semesterdag 32, den 9 augusti

Det är med viss munterhet jag tar emot nyheten att Maud Olofsson har fått skattebetalrna att stå för fiolerna för en representationsmåltid...som han haft med sig själv. Här har hon, likt många andra politiker, talat vitt och brett om hur småföretagarvänliga de är och om alla de förenklingar för företagandet de gjort. Uttalanden som i och för sig inte riktigt har stämt med den bild som de som arbetat ute i verkligheten har haft, men ändå.

Men nu är det ändring på det! För säga vad man vill -- det är svårt att förneka att det är väldigt småföretagarvänligt att tillåta avdragsgill representation med sig själv...Semesterdag 31, den 8 augusti

Idag kom den. Kylen alltså. Kylen som skall ersätta den frysbox vi haft i skafferiet; en frysbox som har ersatts av en annan frysbox vilken står ute i ormdelen av garaget, det vill säga i snickarboan.

Den anlände tidigt på morgonen, strax efter klockan åtta närmare bestämt. Transportkillarna skrockade lite när de lämnade den och sade att jag skulle vara glad att det inte var en tvättmaskin, ty sådana väger mellan 70 och 80 kilo. De visste dock inte att detta var en kunskap jag redan hade efter att ha hjälpt till att bära en sådan tingest ner i en källare enbart några dagar tidigare. Varför de kom på tanken att jag skulle ha beställt en tvättmaskin när behovet bestod av ett kylskåp har jag dock ännu inte förstått.

Efter att ha fått vila några timmar i det fina förmiddagsvädret så togs kylskåpet in under senförmiddagen. Längre vågade jag inte vänta då det finns en del individer av östatsursprung, åtminstone av deras bilar att döma, som stryker omkring här och praktiserar en egen form av återvinning. De kör helt enkelt efter stängningsdag och hämtar vitvaror från en närbelägen återvinningsstation här och då vet man aldrig hur stor upphetsningen skulle bli om de fick se ett nytt kylskåp som bara stod och skräpade.

När så skåpet var intaget påbörjades operation dörromhängning. Enkelt tycker vissa, i helvete heller tycker andra så snart de märker att instruktionerna till denna åtgärd är skrivna med en hittepågrammatik vilka dessutom skall innefatta samtliga modeller som tillverkaren har på marknaden. Men det gick bra, och svordomar hjälpte bra för att hålla värmen (vilket i sig kan tyyckas märkligt i kylskåpssammanhang)..

Med dörren på rätt håll baxades skåpet in och placerades på sin plats i skafferiet. Trångt men gemytligt, är ledorden för detta skafferi. Efter en del svett så stod dock åbäket på plats och det var enbart dags att omorganisera hyllorna.

Sagt och...inte gjort... Detta är en kylskåpsmodell där dörren måste öppnas i uppskattningsvis 135 grader för att en hylla ska kunna tas ut och sättas i annat läge. Ett mycket uppskattat drag av den som designat kylskåpet i fråga och som verkligen understryker vikten av att industridesigners har en universitetsutbildning. Dock hade denna designer missat att en sådan dörröppning ej är praktisk genomförbar i vårt lilla skafferi. Men va tusan, det räckte så väl med G på den tentan.

Så det var bara att baxa ut möget igen, omorganisera hyllorna och baxa in skåpet igen. Och må djävulen ta den som nu vill ändra placeringen av hyllorna, ty nu finns det även hinder i form av väggfasta hyllor för att ytterligare försvåra en förflyttning av kylskåpet i fråga.

Så nära men samtidigt så fruktansvärt långt borta. Enda fördelen med detta är att det gav en inblick i mitt så händelserika semesterliv. Om ni inte passar er så kommer snart ett inlägg om min rengörning av spisfläkten som nyss ägt rum.
Semesterdag 30, den 7 augusti

Slår på OS-sändningarna och det är boxning. Jag förflyttas 20 år tillbaka i tiden. Det är OS i Barcelona. Vi sitter i de småländska skogarna vid en liten TV på 14 tum och tittar på boxning. Morfar koncentrerad men samtidigt skrattandes. Ivrigt kommenterar han varje träff med diverse olika uttryck. Genuina morfar-kommentarer. Morfar älskade att titta på boxning. Saknar honom.


I årets olympiska spel har de haft vissa problem när de kallat på "next boxer" och denna gynnare sprungit in.

Semesterdag 29, den 6 augusti

Med risk för att se ut som den dysterkvist som jag är så så vill jag bara meddela att idag, den 6 augusti, är sista dagen för året som solen på min breddgrad går ner efter 21:00. Nästa gång det sker är den 9 maj 2013. Må det gå fort.

Det var bara det.

Semesterdag 28, den 5 augusti

Vad inte många vet är att det inom mig bor en liten Ernst. Ernst Kirchsteiger alltså. Det är faktiskt så okänt att jag inte ens känner till det själv. Men ibland tittar han fram, kniper tårna om den lurviga ryamattan och insuper rummets atmosfär så till den milda grad att det inte blir något över till övriga. Just det här att Ernst insuper rummet är det som fysikerna kallar det krökta rummet.

Idag var en sådan dag när Ernst tittade fram, och se vad som hände...


Vi smyger oss fram och ser vad vi kan finna...


Se där! Att perfekt hängmattebord i one piece-format -- inga delar som skall sättas samman här inte. Dessutom är kaffet redan serverat. Designen är egen men tillverkningstiden är tyvärr ganska lång. Nu kan jag pensionera den vita stolen, alternativt låta min psykolog sitta i den när vi har genomgång.


På tal om hängmattan... Ni kanske tror att det är ett fridfullt lugn att vila i den, men så är inte alls fallet. Den är nämligen granne med den inte alltid så lugna "Raggar-skogen"...Semesterdag 27, den 4 augusti

Jaha, så var semestern snart slut... Hur jag märker det? Jo, på att jag på sistone börjat göra lite nyttiga saker. Ni vet, sådant som man under årets resterande elva månader säger sig skall göras på semestern. Som att måla om balkongräcket som man så genomtänkt plockade ner för tre år sedan eller vad det var.

Så nu har jag ägnat stora delar av kvällen och en bra bit av natten åt att grundmåla en massa identiska träbitar. Det tog uppskattningsvis fem timmar effektiv tid. Och då talar vi bara om grundmålningen; lägger vi till förarbete i form av slipning och tvättning så blir tidsåtgången så stor att jag inte vill tänke på den. Det är ju egentligen inte klokt att polackerna tar semester när man behöver dem som bäst.

Nåväl, nu ligger det hela på tork. Turligt nog fixar träbitarna det på egen hand.


Det var 50 stycken sådana här som grundmålades. Underlaget jag satt på under detta arbete syns runt träbiten. Jag var således helt ensam. Hade träbiten hetat Malte hade jag alltså druckit upp den.

Semesterdag 26, den 3 augusti

Idag var den stora jaktdagen. Dagen då vi gav oss ut för att finna den familjemedlem som nu varit borta en vecka och som enligt beräkningarna ska vara borta en vecka till. Vi tänkte att ett litet besök kanske skulle vara på  sin plats och medlemmen i fråga tyckte att det kunde kombineras med utbyte av viss packning samt påfyllning av godisförrådet.

Sagt och gjort, kosan styrdes mot något som de kallar scoutläger. Mottagandet blev varmt, och undertecknad fick den första och kanske även den längsta kramen av objektet i fråga.

Scoutläger kallades det......men jag tyckte tillställningen hade mer likheter med ett flyktingläger...


...som man dessutom får betala för att bo på. Måhända att det enbart var i den s.k. seniorbyn som det såg aningen stökigt ut...


...men det här med lägerliv är nog inget för mig (av fler skäl). Dagens enstaka timmar bekräftade enbart detta.


Gärningsmannen, om det nu finns någon sådan, lämnade vissa spår efter sig.


Glädjande synes det vara förnuftiga människor som bott är -- hängmattorna fråm Biltema indikerar att så var fallet.


Men vänta nu, en massa folk!? Vad väntar de på?


Indianen såklart, ty honom hade de inte sett på måååånga år. Mannen vid trädet är för övrigt Knut Kragballe. Han är dansk.


Turligt nog fanns det även mer kända, icke danska, individer på plats.


Tar vi bort i princip alla individer på platsen så skulle det vara ett helt ok ställe för att koppla av ordenligt.

Semesterdag 25, den 2 augusti

Jag har länge varit av med min ena tumme, men så idag tittade jag i handen och där var den ju. Glad över detta upphittande kände jag mig nödgad att göra något praktiskt. Göra något som innehöll delar från såväl Hajk, Äntligen Hemma som de gamla träslöjdslektionerna med Conny och Sten Engquist. Jag gick helt sonika till min bänk för ett tänk, undvek att sabba borren och snitsade till en trevlig dörrstopp. Mer händig än så blir jag aldrig.


Hade denna designade dörrstopp sålts på IKEA hade den hetat MAGNUS, ty hans uppgift är också att vara ivägen.Semesterdag 24, den 1 augusti

Så var det dags att fylla år igen. Denna gång trettiofem, eller halvsjuttio som jag säger. Det är nu om inte förr som man peakar. Man står precis på gränslandet mellan att vara vuxen och inte. Man står precis på gränsen mellan att vara 50 eller 20.

Jag orkar inte gå in på detaljer nu, men jag kan inte riktigt förlika mig med en hel del av de sociala och allmänt vedertagna regler som finns i samhället.  Som att det är finare att vara morgonpigg (kvällstrött) än morgontrött (kvällspigg) och som att man ska bli vuxen och mogen allt eftersom man blir äldre. Eller på folk som har svårt att släppa prestigen och som har noll och ingen distans till sig själva.

Jag då, som kan vara väldigt "vuxen" när situationen så kräver (inbillar jag mig), men samtidigt kan vara väldigt barnslig när jag tycker att det fungerar. Jag inbillar mig och har en förhoppning om att det går att bli tagen på allvar för de kunskaper man besitter även om man uppvisar en distans till sig själv och gillar att skämta och skoja. Jag vill leva i en värld du inte behöver vara gravallvarlig, torr och tråkig för att folk ska förstå din kompetens inom ett område. Besserwissrar göre sig icke besvär; det är helt okej att inte kunna allt och framför allt är personer som hela tiden måste visa hur duktiga de är och vad de kan inte så roliga i längden. Släpp din osäkerhet och acceptera att du inte måste kunna allt.

Jag vill kunna förmedla mina kunskaper på ett förtroendegivande sätt genom att kunna skoja, skämta och kanske till och med tramsa. Jag vill att folk ska förstå att man kan kunna latin även om man föredrar att tala på bönders vis.  Jag tycker att de flesta situationer trots allt mår bättre med ett litet skämt och uppslupen stämning. Hur ofta kan man inte bryta en tyst och avvaktande tillställning genom att säga något helt oväntat? Bjud på dig själv.

Men det är kanske det som är problemet, att tiden när jag tycker det funkar inte är en tid som andra tycker det funkar. Men vem säger att de har rätt och jag har fel? Är det inte så att de undviker att plocka fram sin barnsliga sida enbart av den anledning att de sociala regler som finns förbjuder dem? Men detta är ju regler som upprätthålls till stora delar beroende på att andra tror att de finns och därför inte vågar bryta dem. Reglerna uppfylls genom att folk tror att de finns och vågar därför inte bryta de obefintliga reglerna och därför finns de. Snurrigt. Och ett märkligt sätt att undvika att ha skoj.

Jag fick för ett tag sedan återigen den gamla bilden uppmålad för mig att revisorer är motsvarigheten till kakornas mandelkubb -- torra, trista, beigea och menlösa. Och ja, just det kanske är en anledning till att jag är som jag är. Jag tycker ibland det är kul att gå utanför den gängse normen och förstöra en och annan bild som folk har. På gott och ont. Det är inget konstigt i att ena stunden läsa Franz Kafkas dagböcker för att i den andra bygga Lego. Det är inget konstigt att i ena stunden vilja prata kultur- eller industrihistoria för att i nästa spela TV-spel.

Jag älskar att studsa fram och leka/tramsa med mindre barn. Det är sällan jag ser andra i min ålder (eller äldre) göra samma sak. Istället säger de sociala reglerna att de ska vara gråa och stela med barnens föräldrar och småprata om saker som ingen av dem egentligen har det minsta intresse i. Eller ännu värre -- de saknar självdistans. Jösses vad jag avskyr att mingla runt bland folk och småprata om saker som ingen bryr sig det minsta om, "men det är ju så man ska göra".

Det kanske är därför jag känner en viss rädsla för att bli äldre; att jag någonstans tror att mitt barnjag då försvinner och jag kommer inkorporeras i mallen. Å andra sidan så åldras ju i så fall min omgivning i samma hastighet som jag så där kan jag ju fortfarande vara ung och tramsig.

Och det ska jag banne mig fortsätta vara så länge jag kan och orkar.

Oj vad denna korta version blev lång.

Grattis förresten.
Semesterdag 23, den 31 juli

Det inkom ett meddelande igår från Blekinge. "Vi ska fiska kräftor imorgon klockan 16." Så det var bara att packa in allt i bilen för att kunna återse Blekinge och en del av dess invånare enbart tre dygn efter senaste besöket. Tätt kan tyckas, men icke. Detta är ju en plats och folk som jag tycker om.

Så, sagt och gjort. Skutan styrdes åt nordost för lite kräftfiske. Och för lite födelsedagsinväntan. Eftersom en bild säger så himla mycket så...ja ni vet det vid detta lag...

I vilket fall, klockan var runt fem på morgonen när Berra åter parkerades hemma i Vinslöv. Då hade sträckan Backaryd - Vinslöv avverkats på en rekordtid, trots bitvis kraftig dimma. De eventuella fortkörningsböter som resan skulle gett till staten hade istället överförts till dem medelst drivmedelskatt i form av ökad bränsleförbrukning. Kräftfiskare kan således ej sägas vara skattesmitare.

Men mer än så säger jag inte, utan nu övergår vi till bilderna...

För den oinvigde kan det se ut som ett ordinärt dike, men det var här kräftfisket skulle ske. Och det gjorde det.


Många var samlade när den första buren åkte i.


Som ansvarig för att märka ut kräftburarnas placering utsågs världens bästa Lotta. Bortsett från att ständigt bära vapen så arbetar hon med barn, därav det pedagogiska utpekandet.


Även underteckand var givetvis på plats. På order av världens bästa Lotta, som ju ständigt är beväpnad, skulle jag bära min rosa keps för att inte försvinna i skogen. Och då vågar man inget annat än lyda.


När alla burarna var i, och här talar vi som sagt inte om singularburar, så tändes elden. Detta för att jaga bort eventuella humrar från området.


En del av oss drabbades av kraftiga gaser i magen och hade inget annat val än att lätta på trycket.


"Höhö, kommer ni ihåg kräftan vi fick förra året, den var ju minst såhär stor...mellan ögononen!"


Med mörkrets intåg blev vittjandet mer intensivt.


"Alltså barn, även om denna kräfta synes liten så kommer det totala antalet kräftor i spannen att ökla med en hel när jag nu släpper ner den i densamma..."


...men vänta nu, denna spann är ju tom! De lovade ju att här skulle finnas en spanjor...


Ibland fick vi titta noga...


I dessa burar fångades enbart perversa hankräftor vilka trodde de var på väg uppför en nätstrumpa.


En del av de snuskhumrar vi fångade vid en av våra burtömningar. På bilden syns en honkräfta längst till höger. Dessa känner man igen då de konstant lägger sig på rygg.


Mellan våra burtömningar blev det paus runt elden. Denna hölls ständigt vid liv, varför jag aldrig fick chansen att tillaga gös i blålera då denna ju som bekant skall läggas i en falnande elb...elv...eld... (De av er som fattar detta kan ju räcka upp en hand...:-))


Runt den brinannde elden gick det även att värma sig.


Mats Rådberg hade sina rankare med sig för en oväntad comeback och petade in ytterligare en pinne i brasan...


Enda vittnet var dock månen, så uppmärksamheten blev ej i Bruce Springsteen-klass.


För att summera det hela så vägde största killen 130 gram, och jag tror det är grabben till höger här. Tänk på det nästa gång ni köper s.k. jumbokräftor i affären, ni hade inte ens fått åtta stycken sådana här i ert paket om jumbokräftorna varit i denna storlek.

Tack till alla medverkande för en trevlig dag/kväll/natt. Det är sådant här som semestern ska fyllas med för att överleva den trista hösten och vintern (och våren)...


RSS 2.0