Semesterdag 35, den 14 augusti 2016

Så var den då obönhörligen här. Årets sista semesterdag. Därmed är det även dags för mig att vara negativ och ni som inte vill läsa det kan sluta här, för innehållet kommer att vara detsamma som de senaste årens avslutningar. För nu är det slut. Finito. Över. Mörker. Och allting denna sista dag känns precis lika ångesfyllt som alla andra semesterslutsdagar, men man glömmer ju så snabbt.

 

Man glömmer att man inte hinner med mer än en bråkdel av vad man vill. Man glömmer att det är dumt att försöka stressa fram avkoppling. Man glömmer att det är dumt att försöka göra flera saker samtidigt. MAn glömmer att man måste bestämma sig för vad man ska göra för att få något gjort. Ja, man glömmer att ha semester helt enkelt. Vad man däremot inte glömmer är att lova sig själv bot och bättring kommande år, ta tag i saker och få dem gjorda och blablabla... Ja, allt är precis som vanligt denna dag.

 

Nej, bästa tiden är nästan tiden fram till semestern, eller egentligen veckorna innan midsommar enligt den gamla devisen "målet är ingenting, vägen är allt". Den tid då det fortfarande går mot ljusare tider och sommaren ligger framför en. Nu tycker man mörkret kommer snabbt trots att det nu mörknar vid samma tid som de härliga ljusa vårkvällarna i början av maj. Allt är relativt.

 


Årets semester och dito blogg får nog av ovanstående skäl anses som svag, tyvärr. Semesterkänslan har inte riktigt infunnit sig. Men även det är kanske samma känsla som alla tidigare år. För man glömmer så lätt...

 

 Som vanligt denna sista semesterdag försöker man göra det som man inte gjort tidigare...som en liten lugn röjning i garaget för att...svarva ner lite.

 

 Men det gäller att vara försiktig -- denna såg jag inte komma.

 

 Givetvis är en liten stund i hängmattan obligatoriskt denna sista dag. Dock har jag fortfarande kvar böcker som påbörjades redan förra semestern att läsa, men bok och bättring i höst!

 

Och så den obligatoriska solnedgångsbilden, i år klockan 20:43. Nästa gång solen går ner så sent här skriver vi den 1 maj 2017. Dagen har blivit 2 timmar och 29 minuter kortare sedan sommarsolståndet och ytterligare 8 timmar och 14 minuter kortare blir den innan det vänder den 21 december. Kämpa!
 
 


Snipp snapp snut så var på något märkligt vis hela semestern 2016 (den som precis har börjat) slut. På återhörande 2017 (och kanske lite dessförinnan -- det där med bot och bättring...).

 

 


Semesterdag 34, den 13 augusti 2016

Många har frågat efter än ordentlig hängmatterapport i årets semesterblogg. Jag har verkligen legat i för att få fram en sådan, men tyvärr inte i hängmattan då vädret inte varit på hängmatterapportörernas sida. Beklagar.

 

 Istället ägnas denna ångesthelg åt att vakta denna lilla dam som faktiskt var med redan i den första upplagan av Semesterbloggen 2009Hon(d), liksom jag, förundras över att våra nya grannar...

 

 ...förökat sig likt kaniner! Får man göra så? Har de hört fel när det sagts åt dem att ulla?


Från OS efterlyses Merlene -- hon skulle väl hålla på tills hon blev Ottey?


Snipp, snapp, snut, så var semesterdag 34 slut. Imorgon ska vi tala om det obligatoriska avslutet.


Semesterdag 33, den 12 augusti 2016

Så var då den dagen där semester övergår till vanlig helg här. Som brukligt är det en hel del jag tänkt göra som inte hunnits med och den som är intresserad av detta kan med fördel kika tillbaka på tidigare års motsvarande semesterdagar.


Istället ska vi nu återigen tala lite om de olympiska spelen. Dessa spel får av någon märklig anledning mig att fastna framför televisionsapparaten och kika på idrotter jag annars inte skulle ägna någon uppmärksamhet alls (vilket numera är de flesta -- i min ungdom var dock söndagens Sportspegel från 20:30 till 21:15 en helig tid). Igår fastnade jag exempelvis framför gymnastiken, mycket tack vare den fantastiska expertkommentatorn Veronica Wagner. Sätt denna tösabit att kommentera nobelfesten, valfri helgmålsbön eller distriktsmästerskapet i cannabisodling och fasen vet om jag inte sitter klistrad. En naturbegåvning!


Därefter kikade jag givetvis igenom Galenskaparnas "VM i gymnastik" från ICA-hallen i Potsdam. En sann klassiker som följdes upp av övriga sportreportage i Galenskaparnas regi.


Ikväll fastnade jag framför något så varieté-aktigt som velodromcykling. Vet ni inte vad det är? Tänk er Kiviks marknad och William Arnes motorcirkus. Stryk motorerna och lägg istället till en massa obegripliga regler. Där har ni velodromcykling.


Under detta spännande evenemang utspelade sig denna sköna sms-dialog (ty delad velodromcyklingsglädje är dubbel velodromcyklingsglädje):

 


Velodromcykling!


När är det friidrott?


01:15 tror jag.


Hmm då sover jag.


Jag är nog vaken och sitter fortfarande och funderar på reglerna i velodromcyklingen...


Är det tio söliga varv och fullt ös i sista sväng som gäller?


Typ...med en massa linjer som får och inte får korsas.

Och bara tidtagning sista halvvarvet eller nåt. Fattar ingenting.

Varför inte köra direkt? Och vem startar tidtagningen?

Offsideregeln i damfotboll är enklare att förstå.

Fan ändå att cykla i 70 knyck på en cykel utan frihjul och utan bromsar...


De har lår breda som min rygg.


De måste ha gottegrisen på ryggen.


Fattar inte reglerna. Nu var det fullt ös från början.


Japp, och byte efter ett varv till den som ligger bakom under första varvet och

då lärt sig banan och byte sker glasklart genom att man

skär den röda linjen innan mållinjen.

Fullständigt logiskt...eller inte...

*en cyklist räknar fel på varven*

Inte fan kan de räkna fel på varv när de ska cykla tre varv? Jösses.


Man tycker ju inte det. Klocka som ringer också för sista varvet...


Lysande! De hade sprungit vilse på ansatsbanan i längdhopp.

Och varför ringer inte klockan innan sista varvet i släggburen?


Shit! Åtta cyklar på banan nu.


Oj, hur ska det gå? Förföljeselopp? Men va faen...

Och tempohjälmar? Köpta på Åhléns?


Jag ser inga drickahållare på ramarna. Dåligt.


Hmm, orutinerat... Blåbärssoppepaus efter 3500 meter?

 

Ja gott folk, en liten inblick i en vanlig OS-kväll i min semestervardag. Mest sorgsen blir jag av detta OS när de som anses vara gamla och rutinerade är flera år yngre än vad jag är. Jag tolkar det som att det inte är lönt för mig att dra igång någon idrottskarriär.

 

Dagen har även ägnats åt att vara hantlangare vid en del lägenhetsrenoveringssysslor. Jag upptäkte då att tidigare lampuppskruvare eventuellt inte var helt nykter (alternativt inte kryzzade lugnt).


Snipp, snapp, snut så var semesterdag 33 slut. Imorgon lovar jag att vi ska tala om något betydligt mindre idrottsaktikgt.


Semesterdag 32, den 11 augusti 2016

Det finns en grupp av människor som i år, av förklarliga skäl, ligger väldigt, väldigt lågt. Det är den grupp av människor som, så snart jag har påtalat att augusti är den första höstmånaden, tittar fram och lite klapp-på-huvudet-tröstande talar om för mig att augusti minsann bjuder på varmt och fint väder. Var är ni nu? VISA ER!


Nej, det är väl tyvärr så att jag har rätt när det gäller det där med hösten. En klen tröst när man sitter här och huttrar och till och med satt igång värmen...

 

...för är det augusti så ska man vara utomhus, även om varmt kaffe får intas och den klassiska handvärmaren nyttjas för att inte frysa ihjäl.

 

 För...temperaturen just nu. Detta är inte acceptabelt. Någon måste avgå, frågan är bara vem? Tomas Ledin? John Pohlman? Stig Ahlgren?


Snipp, snapp, snut, så var semesterdag 32 slut. Imorgon ska vi tala om något betydligt mörkare.


Semesterdag 31, den 10 augusti 2016

Det kan inte ha undgått någon att det just nu pågor ett OS borta i Brasilien. Ni vet, det där landet som fått sitt namn av en rutinerad narkoman på Plattan ("Jodå, det var en 'bra sil igen' höhö.")

 

För mig är dock Brasilien i allmänhet och Rio i synnerhet synonymt med Åke Vavillni (som tillsammans med Allan Preussen tog mig igenom en sjukhus-sejour för dryga kvartseklet sedan, men det är en helt annan historia). Ordet "medelsnitts" har jag sedan dess försökt införa i det allmänna språkbruket.

 

Över till Åke:

 

Detta, ungdomar, är humor från åttiotalet och det håller i mitt tycke ännu (jag skrattar åtminstone högt i min ensamhet). Jag var egentligen för ung för det redan då, men så är ju fortfarande mitt humorjag aningen äldre än mitt åldersmässiga jag. Leta även upp klassikern "Fönster mot tegelväggen"!

 

Snipp, snapp, snut, så var semesterdag 31 slut. Imorgon ska vi tala om något betydligt kyligare.

 

 


Semesterdag 30, den 9 augusti 2016

"Ingen semester utan en liten roadtrip!" tänkte Semesterbloggen, så utan något egentligt mål begav jag mig ut på en liten runda...bara för att snabbt konstatera att semestrarna för de allra flesta nu har tagit slut. Överallt kändes det avslaget och det var i princip enbart utländska turister som syntes till. Det var faktiskt en väldigt dyster miljö att röra sig i och som likt en annan Jakob Uggla påminde om att "Nu är det slut!". Tragiskt.


Nåväl, här följer några nedslag från dagens trettiomilaresa:

 

 Vi börjar med ett återbesök på den gamla bilkyrkogården fem år efter förra besöket. Samtliga bilar hade fått smaka bilan.

 

 Något för uteplatsen? Fina trädäck!

 

 I skogen blir det lätt trafikstockning.

 

Här hade jag kunnat skämta om att "med en sådan spis under huven kan man hålla full platta". Men jag avstår.

 

 The revenge of the Wunderbaum.

 

 Därefter hamnade jag på ett, bortsett från tyskar och cyklande pensionärer, folktomt naturreservat...

 

...och det kändes nästan som att komma hem till gamla Svedala...

 

 I Svängsta borde det vara ett jäkla drag, men icke.

 

 I Mörrum flöt dock allt på som vanligt.

 

 På Listerlandet går det många hamnar per dussin. Här är den trettonde.

 

 Om jag tolkar det rätt är mopedåkning tillåtet?

 

 Båtsäsongen går mot sitt slut och en del hamnar börjar redan nu känna av pressen.


Snipp, snapp, snut, så var semesterdag 30 slut. IMorgon ska vi tala om något betydligt kortare.


Semesterdag 29, den 8 augusti 2016

Då en något ihärdig regnskur spolierade dagens planerade aktiviteter (jag blev sur...dyngsur) så blev det inte så mycket semesteraktiviteter idag. Istället har jag konstaterat att OS på TV var bättre förr, kommit underfund med att folk i blåsorkestrar inte är sura bara för att de svarar trumpet och att det på teckenspråk är väldigt svårt att säga till någon att vända sig om. Med mera.

 

 Här tänkte jag slänga in en bildtext om att detta är en falsk version av "Hold the line" med Tåtå...men jag avstår.


Snipp, snapp snut, så var semesterdag 29 slut. Imorgon ska vi tala om någon riktig semestersyssla.

 


Semesterdag 28, den 7 augusti 2016

Jag har en förmåga att skjuta upp saker och ting och aldrig riktigt komma till skott. Så nu när det endast återstår en vecka av semestern så sitter jag här med alldeles för mycket som jag känner att jag inte hunnit med men av erfarenhet vet jag att jag nu under den kommande veckan kommer att hinna med...åtminstone en hel del av dem. Sådan är jag, och jag har fått lära mig att en del av oss är på detta vis. Vi skjuter saker och ting framför oss men hinner i slutändan trots allt med vad vi ska...åtminstone sådant som har klara dödslinjer (eller deadlines som det heter på ickeöversatt anglosaxisvenska). Till dessa hör dock tyvärr inte alla semestergöromål, men ändå.

 

 Men en del har jag hunnit med, såsom att arkivera några årgångar av den finkultur jag insuper.

 

 Grillnig hör sommaren till, men jag tycker att köttet får en viss fisksmak när det blir för mört(!). Kan bero på att vi grillar med gas-ål.

 

 Idag har jag för övrigt haft besök av denna krabat som lyssnar (nåja...) till namnet Tjorven. Då jag ofta känner mig som farbror Melker så antar jag att även denna dagen var ett liv. Eller något ditåt.

 


Snipp, snapp, snut, så var semesterdag 28 slut. Imorgon ska vi tala om något betydligt mer semesterlikt.


Semesterdag 27, den 6 augusti 2016

Jag har aldrig varit någon större idrottsutövare, tvärtom. Jag är ju personen som missade all idrott i gymnasiet på grund av nageltrång. Men att se större sportevenemang på TV när andra sliter och blir trötta i diverse mer eller mindre märkliga idrottsgrenar har jag aldrig haft något emot. Och nu när det är OS-tider så kan jag fastna även framför idrotter som jag knappt ens visste existerade (vilket de i många fall inte heller gör mer än när det just är OS). För visst är det kul att se den gamle symaskinsförsäljaren Günther få till en fin Pfaff på hästryggen, eller när en oerfaren armborstskytt tar medalj nynnandes på "Did I Thell You", eller när Xing Liao möter Qin Liung i åttondelen i luffarschacksmaraton, eller...ja ni fattar.

 

Och extra stort är det i år som skåning när spelen äger rum i...

 

...Brio de Janeiro! Att spelen hamnade där...

 

 ...berodde på att där redan fanns en OS-by...

 

 Så de kommande veckorna lär det bli en och annan timme framför "Sporkspegeln".

 

Snipp, snapp, snut, så var semesterdag 27 slut. Imorgon ska vi tala om något betydligt osportsligare.

 


Semesterdag 26, den 5 augusti 2016

Gårdagens strapatser tog inte slut där, utan de fortsatte denna dag...

 

 

 Föga förvånande tittade Pink Floyds "The Wall" fram bakom tapeten

 

 Inte alls lika väntat var att finna den gamla dansbandskonungen Stefan Bosch där...

 

 Huset synes vara väldigt gammalt, ty här fanns en del gamla spackelristningar i form av såväl älgar...

 

 ...som glorifierade lamadjur. Mäktigt!


Snipp, snapp, snut, så var semesterdag 26 slut. Imorgon ska vi tala om något betydligt mer sportigt.

 


Semesterdag 25, den 4 augusti 2016

Näst "Sveriges Rikes Lag" (nej, det finns ingen lag för de fattiga) och Mor Annas ättikslag så är "Lagen om mina tillkortakommanden gällande de flesta praktiska göromål" den mest kända i Sverige. Därför kan det tyckas konstigt att jag ändå relativt ofta hamnar i situationer där sådan kompetens efterfrågas.


Idag var det dags igen för ett sådant projekt att ta sin början. Det gäller tapeter, spackling, målning, slipning och en jäkla massa damm. Hur mycket jag praktiskt kommer att delta i arbetet och hur mycket jag kommer att stå vid sidolinjen och komma med glada tillrop ("Slipa!", "Spackla!", "Klistra!", "Är det inte kaffe snart?") är oklart. Det sistnämnda (minus "glada") fungerade ju för Lars Lagerbäck.

 

 Denna vägg står först på tur. Nere till vänster syns spår av förra bostadsinnehavaren Schindler...

 

...som likt en annan led av viss beslutsångest...

 

Man kan tro att vi håller till på Lister-landet.

 

 Jaha, här är bården men var tusan är stolarna?


Snipp, snapp, snut så var semesterdag 25 slut. Imorgon ska vi kanske inte alls tala om något helt annat.

 


Semesterdag 24, den 3 augusti 2016

Varje semester har sin brytpunkt och det är den dag när man för första gången kan göra ingenting och ändå inte ha dåligt samvete för att ingenting blivit gjort. I år inföll nog denna dag idag, vilket tyvärr är aningen sent då det nu enbart kvarstår tio dagar av semesterledigheten.

 

Men så är det, och eftersom ingenting har hänt så finns det inte mycket att rapportera. Beklagar.

 

 På tal om rapportera... Mannen på bilden är Bengt Öste. När jag var yngre bodde han i min TV. Det kunde man göra på tjock-TV-tiden. Han var nyhetsankare i Rapport och kastade i ankare i "Visst nappar det" tillsammans med Larz-Thure Ljungdahl. Larz-Thure var fiskeamatören som oftast fick skituppdragen som att sitta ensam i regnet på en brygga. Måhända det var straffet för att ha skapat "Jalle, Julle och Julius". Bengt Öste var även organisationen "Smokepeace" ordförande. Där var det inte fiskrökning som stod på agendan. För mig är han mest känd för citaten "Aahhh...", "Gös i blååå...lera" och "[...] falnande elb...elv...eld". Han dog 2004 och har ingenting med denna semesterdag att göra.

 

Snipp, snapp snut, så var semesterdag 24 slut. Imorgon ska vi tala om något betydligt mer aktivt (vad är alternativet, liksom?).

 


Semesterdag 23, den 2 augusti 2016

Semester... Varför inte ta en liten hipsterutflykt? Sagt och gjort!

 

 Innan en sådan utflykt ber vi några bönor.

 

 Med på utflykten var Jonas. Gustafsson. Gurk...ja som de repmånadnördar ni är fattar ni.

 

 En vattenpump(a).

 

 Med var även en kvinna vid namn Ellen som doftade väldigt starkt...Eternellen. Hon fick därför korgen.

 

 Till vårt nya trädäck (en historia jag av barmhärtighetsskäl besparar såväl er, men framför allt utföraren) inhandlade jag stolphattar.

 

 Som yra, om än hemmavarande, höns sprang vi omkring...

 

 ...och blev trötta som svin...
 
 
...men kände trots detta ingen andnöd.

 

 Andra var dock väldigt orörliga, ja nästan lama.

 

 Vid en promenad rakt upp i skogen i jakt på en burk med ett anteckningsblock och penna sprang vi på en liten kyrkogård, dagens enda döpunkt.
 
 En maskerad ko...tror jag. Den sade åtminstone e-muuu.


Snipp, snapp, snut, så var semesterdag 23 slut. Imorgon ska vi tala om något betydligt mindre södermalmsaktigt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Semesterdag 22, den 1 augusti 2016

Den första augusti... Trettionio... Jaha, så var vi då här. Augusti, och därmed hösten, har börjat. Dagen har blivit en timme och trettiosex minuter kortare sedan sommarsolståndet och mörkret kommer allt tidigare.

 

Jag tycker inte om det. Mörkret och kylan som allt mer gör sig påmind. Även om inte det mesta regnar bort, så får jag ge den där poeten rätt som skaldade att sommaren är kort. Åt helsike för kort. I mitt fall beror det mycket på att jag missar såväl maj som juni och början av juli på grund av något snedvriden arbetsbelastning. Att då under tre veckor försöka klämma in en hel sommar och allt man där vill hinna med är...omöjligt. Vilket jag varje år bittert konstaterar utan att sedan minnas det till nästa år.

 

Trettionio... Och ja, jag har nu dessutom blivit ett år äldre. Och ja, jag känner mig både betydligt yngre och äldre än denna siffra.

 

Denna födelesedeg var dock något annorlunda än tidigare då jag delade den med en likaledes förstaaugustiutsläppt mäklare, pappersundertecknande och tapetsgenomgång. Ja, något ska man ju göra...

 

 

 Att mäklaren ovan arbetade på en mäklarbyrå...

 

 ...som även ägnar sig åt...

 

 ...människohandel kom dock som en smärre chock! (Personerna på bildrna har ingenting med mäklaren att göra.)

 

 Positivt dock att det rådde nolltollerans mot fyllehundar.

 

Snipp, snapp, snut, så var semesterdag 22 slut. Imorgon ska vi tala om något betydligt mer semesteraktigt.

 


Semesterdag 21, den 31 juli 2016

En sak som ständigt återkommer under mina semestrar är den att jag ska städa och sortera en massa i allmänhet och garaget och skrivbordet i synnerhet. Givetvis är inte årets semester ett undantag och idag blev det helt enkelt ett litet undanplocknings- och sorteringsryck i garaget. Då detta är en så vanligt återkommande syssla (kanske beroende på att jag aldrig blir färdig) så besparar jag er detaljerna och nöjer mig med att visa...

 

 ...denna bild som visar en del av en undanplockad arbetsbänk. Inte illa - nu har jag lite utrymme att ställa saker på som jag kan sortera senare!


När man i makligt tempo, i mitt fall väldigt makligt, sorterar sina pinaler så hinner man fundera en hel del. Idag funderade jag exempelvis på varför det heter "stillastående" och inte "qigong"? Eller varför det heter "pipsill" och inte "böckling"?

 

Nåväl, jag kanske tänker för mycket.

 

Snipp, snapp, snut, så var semesterdag 21 slut. Imorgon ska vi tala om något betydligt mer dystert. Eller glatt.

 


RSS 2.0