Semesterdag 17 (eller 24), den 30 juli 2014

Den här semestern har redan en del olika starttider och nu kommer banne mig ytterligare en. Idag har jag nämligen, efter att brevbäraren levererat de för ändamålet nödvändiga papperna, fått klart den sista lilla arbetsuppgift som jag hade från innan jag tog semester. Eller jo, det finns ju fortfarande en del att göra som egentligen skulle ha varit gjort men då bollen (denna förbannade boll!) inte ligger hos mig (vad skiljer en liggande från en stående boll?) så struntar jag i det. Så nu kanske man på allvar kan ta semester.

 

Fast jag är tveksam, ty under min raska promenad för att posta det brev som blev resultatet av mina arbetsinsatser ovan så gick hjärnan automatiskt in i jobbläge. Så nu vet jag redan att det är läge att expandera med ett nytt litet kontor betydligt närmare bostaden. Fast där är vi inte riktigt överens, jag och jag, men fröet har börjat gro. Men om jag känner mig själv så är det inte säkert att verkstaden drar igång bara för att tankeverksamheten gjort det...

 

I mitt nästa liv ska jag nog bli katt. Då slipper jag tänka en massa och kan istället ligga bredvid en stolpe i trädgårdslandet och göra märkliga grimaser utan att få någon bokstavsdiagnos utöver kommentaren "ja, han är kastrerad"... Men, vänta nu här!
 

 

 


Semesterdag 16 (eller 23), den 29 juli 2014

Jag har aldrig varit i Peking, så nu när jag var i Östergötland så var det väl läge att göra en snabbvisit i den lilla versionen av denna stad -- Norrköping.
 
 
I ärlighetens namn så var det detta som drog för majoriteten av mitt resesällskap. Själv har jag dock varken sett någon film (jag har dock hört hela första filmen, må vara ej i ett sammanhang) eller läst böckerna (de första 70 sidorna i första boken tycker jag inte ska räknas) så jag hoppade detta kulturevenemang. Istället klädde jag på mig min gammalmodiga industrihistoriska-, nostalgiska- och "det var bättre förr eller kanske inte allt men mycket och dessutom om det ligger utanför den moderna tidens stress"-uniform och begav mig mot den forna textilindustrimetropolens hjärta -- "strykjärnet".
 
 
 Ah, här doftar det gott av gammal industrihistoria! Textilindustrins fall... Det är nu man lite ångrar att man valde att inte stanna inom institutionen för ekonomisk historia.
 
 Första anhalt, efter en promenad i kvarteren, blev "Arbetets museum" ...som var en besvikelse. Största attraktionen var byggnaden det inhystes i...och den syntes bäst utifrån... En dryg halvvåning var något att ha, och det var utställningen baserad på boken ovan. En bok jag nu, just på grund av nämnda utställning, kommer att införskaffa. Jag är gammal för min ålder.
 
 Stadsmuséet, däremot, föll mig mer i smaken. Där var det lugnt och städat...
 
 ...och jag fick bekräftat att hästhandlare, de skor sig bara på andra.
 
 Dessutom lärde jag mig att boktryckarna var några jäkla typer...som ofta tittade snitt på andra. Så himla typografiskt dem!
 
 Fast att det där att en skomakare ska bli vid sin läst...öh, nej. Det blev de inte -- jag såg åtminstone inte till någon.
 
 När jag flanerade runt bland alla gamla textilmaskiner så kom jag på varför sömmerskor skriver så himla snabbt. De jobbar ju med text-il...
 
 På vägen hem kom jag på den då smarta idén att stanna vid ett köpcenter stort som Bornholm. Nittio minuter senare var jag väldigt förvånad över att jag inte handlat något trots att jag hittat saker jag behövde. Jag har förändrats.
 
 

Semesterdag 15 (eller 22), den 28 juli 2014

Hmm, var var vi nu någonstans...
 
 
...jo, i Söderköping!
 
 Som ju ligger i Östergötland...vilket man snabbt förstår när det affischeras med allas vår Visst Nappar Det-sidekick, Larz-Thure Ljungdahl, vars förnamn troligen gett namn till fler än en handfull dansband.
 
 Men åter till Söderköping där man får vissa Uniship-vibbar. Förresten, visste ni att det är Götas k-märkta ändtarm som gett namn åt denna vattenled?
 
 Vad det är för suddiga individer som står där och bildar en folksamling? Jo, det är kön till en glass-servering. (Bindestrecksstavningen nyttjas enbart för att undvika roliga kommentarer om det märkliga i att servera glas.)  Fölk är inte kloke!
 
 Men det är nog inte jag heller, för jag, som ständigt måste slipa bort förhårdnader under fötterna för att inte få svindel, begav mig upp för denna...välbyggda...trappa...
 
 ...bara för att likt en annan Persson, Edvard Persson, se det hela lite mer från ovan.
 
 Man kan säga att jag transpirerade en hel del i den drygt trettiogradiga värmen för att ställa mig i någon lusthusliknande skapelse och blicka ut över den lilla Madicken-staden.
 
 Om ni för en liten stund kan slita blicken från min närmast glänsande begynnande flint så ser ni att det är jag som står där, faktiskt.
 
 Där uppe på berget, som Robert Wells skaldade i mitten av 80-talet, var det. Utsikten var som sagt a mast see.
 
 
 Förresten, jag hade kunnat skriva ett längre inlägg om hur förvånansvärt många båtmänniskor lever upp till alla de fördomar jag har om dem, men det får komma i framtiden, men det här att Loa Falkman inte kan nöja sig med en vanlig fritidsbåt...?
 
 

Semesterdag 14 (eller 21), den 27 juli 2014

Vad vore en semesterblogg utan en hederlig utflykt i vårt avlånga land? "Ingenting" vore kanske en smärre överdrift, men ack så många bilder fattigare ligger nog nära sanningen. Så det var bara att bege sig ivåg på en liten resa.
 
Resans första anhalt blir ett så glamouröst ställe som ICA Supermarket i Tingsryd! Starten kunde inte bli bättre. Eller jo, efter fjolårets formidabla succé (se semesterdag 12 i fjol) med en start på Börjes i just Tingsryd där vi inmundigade några räkmackor tänkte vi upprepa succén. Att vi sedan tog för givet att attraktioner som Börjes håller öppet även på söndagar var en liten miss...
 
Men vad gör det när ICA bjuder på något så ovanligt som slaktarkorv! Att ingen tidigare tänkt på att ta hjälp av en slaktare för att få ordning på ingredienserna i korven är märkligt.
 
 
 Därefter var det sags för en något försenad fika. Där var jag bara tvungen att göra min klockrena imitation av Per Gessle. Stenen får symbolisera en sten, vattnet får symbolisera att jag är vid en sjö och trädet får symbolisera att jag är i en skog. Själv är jag Per Gessle.
 
Nästa rast (ja, det är viktigt att pausa) blev strax över Tranås (som syns där borta). Har ni förresten hört om bordtennisspelaren som blev påkörd av en åkgräsklippare i Tranås? Han glömde STIGA åt sidan.
 
 
 Därefter var det tydligen några som ville fylla på godisförrådet...
 
 ...men döm om deras förvåning när de såg att den gamle barkisbagaren från Macken hade tagit över verksamheten!
 
 När alla risker var tagna så var det dags för Bergs slussar och det är inte vilka slussar som helst, utan det är...
 
 ...anschluss!
 
 Jag betraktade det hela genom att göra min farfar-imitation med tumrullning.
 
 Sen var alles schluss här och resan gick vidare till Söderköping. Men det är en historia för morgondagen.
 
 
 
 
 
 
 

Semesterdag 13 (eller 20), den 26 juli 2014

Under ett pass i hängmattan idag så kopplade jag på hjärnan och började fundera en del på mer eller mindre viktiga saker. Såsom ordet "oljud" -- ett ord som engagerade min hjärna ett bra tag.

 

Lite förbryllad blev jag när det ologiska slog mig att oljud inte betyder tystnad utan definieras som ett "obehagligt, kraftigt ljud". Med denna vetskap i ryggen ska jag därför från och med nu använda ordet otyst om något som är så in i fanders riktigt ljudlöst att det blir obehagligt.

 

Och vem bestämmer egentligen vad som bara är ljud och vad som går över gränsen och blir oljud? Många skulle säkerligen säga att ljudet av en motorgräsklippare är att betrakta som oljud. Själv tycker jag det är ett underbart ljud. Åtminstone tycker jag det här jag ligger i hängmattan, slipper föra motorgräsklipparåbäket framför mig och bara njuter av doften från det nyklippta gräset.

 

Därifrån är inte steget långt till ordspråket "gräset är alltid grönare på andra sidan". Va? Vilken sida, framsidan kontra baksidan? Eller blir gräset grönare när man dör? Eller är det att grannens gräs inte är lika rutinerat som vårt? Det sista låter logiskt.

 

Därefter lämnade jag hängmattan, slogs av att jag imorgon ska resa norrut för att hamna i ett sydligt småstadsliknande samhälle och stängde av hjärnan igen. Man ska inte tänka för mycket.

 

Hmm, gräset till vänster ser något mer rutinerat ut, va?
 

Semesterdag 12 (eller 19), den 25 juli 2014

Ibland får man för sig dumma saker. Så här i semestertider rör det sig ofta om den optimism över allt man nu ska hinna göra i allmänhet och hur snabbt man ska klara av detta i synnerhet. Denna semester var inget undantag, utan full av förhoppning om att jag nu skulle bli en ordningsam och mer hälsosam person satte jag upp ett mål om att jag under semestern skulle gå/traska/promenera/flanera minst 10 mil. Det är ju trots allt enbart drygt 3,5 kilometer per dag.

 

Om jag kommer att misslyckas flagrant med detta mål? Jovars, det mesta pekar på det. Snart halvvägs in på semestern har jag nämligen lyckats promenixa exakt två gånger på 3,21 respektive 10,08 kilometer. Det innebär att jag enbart har knappt 8,7 mil kvar att vandra. Kämpa på!

 

 

Istället för att ägna mig åt egentligen helt meningslösa vandringar har jag gjort annat. Idag har jag exempelvis svartmålat tre stycken brädor på totalt drygt åtta meter. Dessa meter hjälper mig föga i min jakt på 100 kilometersmärket. Men jag har åtminstone gjort något som gränsar till att vara nyttigt. Nu återstår bara att komma på vad jag ska använda dessa nymålade tingestar till.

 

Ööhh, förresten. Jag satte upp ett mål om att jag skuklle cykla en viss sträcka under semetsern också. Min blyghet förbjuder mig att säga hur långt, men hittills har velocipedhjulen rullat ganska exakt noll meter.

 


Semesterdag 11 (eller 18), den 24 juli 2014

En fördel med att enbart ta, vilket i detta fall är synonymt med "ha möjlighet till", fyra veckors semester är att jag idag slipper att sitta med ångest över att halva semestern nu är slut, för det är den ju inte. Det är faktiskt så att mer än halva semestern är kvar.

 

En nackdel är dock att jag idag fått jobba någon timme. Men bortsett från det har jag svårt att komma på något nyttigt som jag har gjort. Jag skyller på värmen. Någon glädje ska man väl ha av den?

 

 Många av er har efterfrågat bilder från hängmattan, så här kommer några. Detta är björken, det stabila hängmatteträdet.
 
 Detta är...det andra, inta lika fullt stabila, trädet. Det fick som bekant knäcken för några år sedan och frågan är hur länge det dröjer innan jag tvingas återupphänga hängmattan innan jag själv rasar ner och hamnar där som nu är under hängmattan...
 
 ...men där ligger ju redan någon. Jansson heter han. Ingen frestelse, ty han är lite butter över att häromdagen blivit kastrerad. "Blir nog bra", tänker jag. "Kattastrof", tänker Jansson. Fast mig veterligen säger katter enbart "mjau" och det är väl ingen riktig strof...?

 


Semesterdag 10 (eller 17), den 23 juli 2014

Det är bara att konstatera att värmeböljan som nu råder gör konstiga saker med folk. Ja, även med mig, för idag var det ytterst nära att jag utförde en mycket märklig gärning. Det var nämligen väldigt nära att jag badade i havet...

 

Se själva så nära vattnet jag var. Betänk då dessutom att jag hade för ändamålet lämpliga persedlar med mig, så kallade badbyxor.

 

 Ett tag var läget så kritiskt att flera ur omgivningen ivrigt frågade "Hur mås det?".

 

 

 

 

Semesterdag 9 (eller 16), den 22 juli 2014

Sommar. Semester. Kultur. Semesterkultur. Idag var det dags för lite kultur. Semesterkultur alltså. Det var dags att beskåda scenföreställningen av "Pang i Bygget" på Fredriksdalsteatern. Det var även premiärbesök för undertecknad på detta ställe.

 

Uppsättningen följer väldigt noga tre stycken avsnitt från TV-serien. Det är inga större förändringar som är gjorda här. Detta är föreställningens nackdel (man har sett det förut), men även dess stora fördel. "Pang i Bygget" är just "Pang i Bygget" och det ska inte gå in och ändras på någonting där -- det är en för stor institution för det.

 

Kan man sin "Pang i Bygget" någorlunda väl kommer därför inga skämt eller förvecklingar som någon överraskning. Tvärtom så närmast väntar man på att de ska komma. Men det är så det blir när man tar sig an en sådan klassiker som "alla" har sett. Jag har därför svårt att se att det kunnat göras på ett annat vis. Tvärtom så uppskattar jag tryggheten i det. Jag förväntar mig att få en sak och får just den saken. Tänk vad folk rasat (jag har aldrig förstått hur man rasar?) om det ändrats en massa jämfört med TV-serien...

 

Jag hade därför mycket väl kunnat se om denna föreställning, likväl som jag kan sätta mig i soffan och se om TV-serien. Grundmaterialet är, trots sina snart 40 år på nacken, så pass bra och förvaltas dessutom väl. Att Adde Malmberg dessutom, kanske beroende på min oskarpa syn, utan större besvär ser ut som Basil Fawlty anno 1975 är ett plus.

 

På denna bild har skådespelarna ännu inte hunnit in. Det beror på att de rör sig långsamt då de är scengångare.
 

Semesterdag 8 (eller 15), den 20 juli 2014

Idag har förändringens vindar verkligen fått härja fritt. Främst är det mitt vackra anlete som fått utstå vissa smärre förändringar. Så, beväpnad med ett elektriskt verktyg inställt på "3" så gick jag till attack!
 
Usch, sannerligen ingen trevlig uppsyn. Trist humör och begynnande Musse Pigg-öron uppe på hjässan.
 
 Så bort med dem...
 
...så var vi klara! Eller vänta, är det en sådan där Luuk-alike..?
 
 
 
 
 

Semesterdag 7 (eller 14), den 20 juli 2014

Utan att egentligen ha märkt det så något stort inträffat. Eller är det bara jag som har vänt på saker och ting, men när jag nu gör en snabb återblick i fjolårets semesterblogg så visar det sig att en hel del av de saker som jag gjorde i slutet av semestern då nu redan är, om inte avklarade, så åtminstonde påbörjade. En sådan sak är tvätt, städning och vaxning av bil vilket påbörjades idag.

 

Jag har dock även ett svagt minne av att jag lovat mig själv att aldrig mer vaxa en bil för det måste vara en krets som genom ett förbiseende missades av Dante Alighieri. Men, men, man glömmer ju så fort och nu när man börjat...så får man slutföra det hela imorgon...

 

 Dagen innefattade även en tur till en badsjö, varpå jag för andra dagen i rad iklädde mig shorts! Dessa Stig Helmer-ben -- med rullade strumpor! -- är jag ganska stolt över.
 
 
 Garagestädningen går framåt, men på grund av anledningar nämnda ovan så hann jag inte riktigt med att ta mig igenom skåpet med radiostyrda bilar, men det kommer. 

 


Semesterdag 6 (eller 13), den 19 juli 2014

Det är väl bara att erkänna att jag har svårt för att slänga saker. Jag förnekar det ibland, men när det blir tydligt så är det bara att erkänna. Idag var en sådan dag.

 

En klassisk semestersyssla är som bekant att städa undan i garaget. Detta då det under årets övriga elva månader har en tendens att samlas en hel del grejer i nämnda garage som inte riktigt hör dit utan mer är av karaktären "vi ställer dem här så länge". Och sedan står de kvar där, dolda för omvärlden och undanstädade för den som satt prylen i fråga där.

 

I vilket fall, så kom jag ikväll till skåpet med "bilgrejer som kan vara bra att ha", och det var då jag förstod att jag samlar på mig saker som är totalt meningslösa. Jag fann här ett tiotal fläktremmar, tändstift, oljefilter, använda(!) fördelarlock med mera, med mera. Bra att ha, visst, men det är till bilar som inte varit i vår ägo på hur många år som helst.

 

Så imorgon blir det en "säljes för symbolisk summa-annons" på lämpligt forum. Resterande slängs. Imorgon blir det även genomgång av skåpet med radiostyrda bilar. Där lär det inte bli samma utrensning... Dessutom ska jag tvätta bilen. Snacka om en härlig bloggdag!

 

 

Vad har vi här då om inte ett använt fördelarlock till en gammal Saab 900. Passar även till en hel del Volvo 240 och till 740 med förgasarmotor. Bra att ha...eller inte...
 
 
 ...men då kanske istället en samling blandade bromsklossar till Volvo 240 och 740 kan vara av intresse? Jasså, inte det, de är ju i princip helt nya? Inte ens om jag skickar med skrikdämparplattor utan extra kostnad? Dessa kan enligt uppgift även användas för att få tyst på högljudda grannar.
 
 Inte ens om jag skickar med en renoveringssats för bromsok fram till en Volvo 740 då? Det är ju Biltema original från den gamla goda röda ask-tiden och allt!? Nejhej, skit i det då! 
 
 
 
 
 

Semesterdag 5 (eller 12), den 18 juli 2014

Vissa dagar händer ingenting mer än i teorin. Eller i huvudet på den som anser sig utfört något. Andra dagar är mer praktiska till sin natur. Idag var en sådan praktisk dag. Att det blev så har jag ingen annan att skylla på än mig själv. Eller jo kanske. Jag kan ju skylla på Ove, för efter att jag häromdan lyssnat mig igenom "En man som heter Ove" så såg jag vissa skrämmande likheter mellan mig och Ove, och enligt honom så ska man ju klara av en och annan praktisk syssla.

 

Det började egentligen med att jag av någon outgrundlig anledning tog mig an kompressorn som inte fungerat ordentligt under ganska lång tid nu. Efter en hel del skruvande, rensande, tömmande och springande till grannen så fungerar den nu faktiskt helt okej. Och jag har fått en liten inköpslista på saker jag ska införskaffa för att få den att fungera bra på ett riktigt sätt. Men det fixar jag så gärna.

 

Med en fungerande kompressor så blev nästa steg att helt enkelt inviga sommaren ordentligt. Jag bytte alltså till sommardäck på den av våra bilar som ännu inte fått ikläda sig sommarsulorna. Ja, lite sent kan tyckas, men det blir så ibland.

 

Men det var efter detta och efter att jag intagit dagens middag som jag fattade ett ganska märkligt beslut. Att jag, en fredagkväll i mitten av juli, kanske skulle byta bromsarna på min bil. Bromsklossar hade jag och det var,i ärlighetens namn, nog dags för en rejäl bromsservice. Men att påbörja detta vid denna tidpunkt, njae...

 

Och det var därför det runt midnatt denna kväll fortfarande hördes kompressorljud, mutterknackarsmacker, högtryckstvättsvinande, hammarljud mot metall och en hel del svordomar härifrån. Hur det slutade? Njae, efter att starkt misstänkt att de bakre bromsskivorna var i starkt behov av att bytas och vid provkörningsrundan klockan 00:10 få detta bekräftat genom ett härligt rostljudsskorrande så är jag inte helt nöjd. Sliter det inte snart in sig blir det nog ytterligare en bilservicepraktikdag för undertecknad. Det är ju ändå snart dags för den årliga biltvättardagen...

 

 Verktyg av alla de slag fyllde snart uppfarten. Som vanligt var tanken att enbartr ta fram de verktyg som behövs och genast plocka undan dem när man var klar. Men så blir det ju aldrig...
 
 ...utan bromskolvsverktyg, mutterknackare och en domkraft prydde strax före midnatt en del av vår tomt.
 
 Efter dessa strapatser så såg undertecknad ut på detta vis. En gissning säger att jag är ganska ensam inom min yrkeskår att se ut på detta vis -- jag är ju slipslös!

 


Semesterdag 4 (eller 11), den 17 juli 2014

Det gick fort, väldigt fort. Fort från beslut till genomförande. Fort från liv till död. Men det är nog så det ska vara för att inte dra ut på saker och ting i onödan. Åldern tar slutligen ut sin rätt och det kommer till en punkt där de rationella besluten måste segra över de känslomässiga. Idag blev den dagen när det gäller "min" gamle katt Lillen.

 

Egentligen tycker jag inte om att sätta mig över någon, må det så vara en enkel bondkatt, och bestämma över om dennes liv ska ta slut nu eller om det ska vänta lite. Det är ett liv och det är en individ som trots allt vandrat med mig i mer än tio år. Jag kan inte hjälpa att det känns olustigt att beslutet att hans liv skulle ta slut just idag, inte imorgon eller nästa månad, fattades av mig.

 

Det kommer att kännas tomt ett tag att ingen ostbågeälskande katt kommer lunkandes för att lägga sig i mitt knä under mer eller mindre passande tidpunkter. Det kommer att kännas tomt ett tag att inte se honom komma inspringande när jag öppnar ytterdörren på kvällen. Och det känns skrämmande att ytterligare en era av mitt liv nu lite tydligare förpassas till historien. Jag tycker inte om att påminnas om det. Det är trots allt som ännu ett vittne till en del av mitt liv nu försvunnit och är borta.

 

 Lillen ja. Han föddes på trappen i vårt förra hus. Namnet kommer av att han var väldigt liten som ungkatt och aldrig egentligen växte till sig.
 
 
 Och min katt...tja, det berodde nog mycket på att vi hade ganska så likartat temperament. Det var inte så att någon av oss sprang ihjäl oss direkt. Fast min katt, tjaa...
 
 
 ...faktum är att han i princip redan från starten var Bilbos katt. Här pratar vi om riktiga kompisar!
 
 Bortsett från förmågan att på 750 meters håll höra en ostbågepåse öppnas så kunde han på äkta kattmanér inta märkliga sovställningar.
 
 Och lådor var han väldigt förtjust att lägga sig i. Ja, ni ser väl att det ligger en katt i denna bananlåda?
 
 Där är han! Egentligen borde han ha hetat Kronblom...
 
Men som sagt, egentligen var det ju Bilbos katt och nu när jag funderar (ja, det är en efterhandskonstruktion) så var det nog så att det var i och med Bilbos död som Lillen började bli märkbart sämre. Så därför är det väl inte mer än naturligt...
 
...att dessa båda kompisar nu åter är tillsammans här. Och jag lovar, är det några som kan vila i frid så är det dessa herrar. Allt medan vi andra stressar vidare i det som kallas "livet".
 
 

Semesterdag 3 (eller 10), den 16 juli 2014

Jag vet inte riktigt vad som flög i mig idag, men helt oprovocerat yppade jag något som är så helt olikt mig att jag nu i eftehand närmast blir lite rädd. Jag sade nämligen att "det är väl ingenting att spara på så det är bara att slänga?". Jo, jag sade faktiskt så. Att det var lika bra att slänga det. Jag sade alltså inte det som varit det normala för mig, det vill säga att "det kan ju vara bra att spara på för man vet ju aldrig, så släng inte det".

 

"Det" är i detta fall en kasse med diverse elektronikprylar, främst datorrelaterade sådana. Och det hela skedde i samband med att jag ägnade mig åt en riktigt klassisk semestersyssla. Jag städade i garaget. Städningen är dock inte klar -- imorgon tänkte jag ta mig an skåpet med radiostyrda bilar...

 

Kanske beror hela sinnesförvirringen på att jag även ägnat mig åt en numera klassisk semestersyssla, nämligen att medelst silikon sammanfoga ett växthus. Ja, det blåste ju ganska rejält här i höstas och då ville en del glasrutor inte vara med längre så nu, i mitten av juli, var det kanske dags att fixa till det hela...

 

Och förvirring, ja det var det. För i förmiddags när jag tänkte gå en runda runt sjön, en tur som brukar landa på 2,3 kilometer, så gick jag...och gick...och gick... Och när jag gått klart visade det sig att jag gått ganska exakt en mil. Jag kanske helt enkelt gick i andra, betydligt längre, tankar? Eller så berodde det på den där ljudboken jag hade ljudandes i öronen, för då måste man ju göra annat samtidigt. Som att gå. Jag är kanske en långsammare version av Forrest Gump?

 

Något står uppenbart inte rätt till i Perssons huvud.

 

Detta är ett växthus efter att trasiga rutor bytts ut. Garaget är ni säkert så trötta på efter alla dessa år att jag låter er slippa en bild på det.

 

 

 

 

 

 


Semesterdag 2 (eller 9), den 15 juli 2014

Ibland är det märkligt vad en enkel liten händelse kan få tankeverksamheten att dra igång och få en att minnas. Med fem stycken knäckebröd framför mig, redo att intas tillsammans med ett glas flädersaft, så kom jag att tänka på morfar. Anledningen? Knäckebröden var av fabrikatet "Wasa Sport".

 

Året var 1984. Undertecknad var för första gången inlagd på sjukhus. Bland många andra mer eller mindre trevliga aktiviteter ägnade jag mig åt att äta. Bland annat knäckebröd. Och då bland annat "Wasa Sport". Jag vill minnas att två sådana motsvarade en "vanlig" macka. De lite tunnare knäckebröden, likt "Wasa Rågi", fick man 'ta tre av för att komma upp i en vanlig macka. En macka motsvarade i sin tur en potatis. En äggstor potatis alltså -- det var viktigt. Till lunch och middag skulle man äta tre äggstora potatisar vilket då alltså kunde bytas ut mot tre mackor. Eller sex stycken "Wasa Sport" eller hela nio stycken "Wasa Rågi". Detta skulle kompletteras med kött eller fisk. Om jag inte missminner mig så var det 100 gram kött eller 125 gram fisk som var normen. Grönsaker fick man i princip äta hur mycket man ville. Allt skulle nedsköljas med ett glas mjölk.

 

Så var det gastronomiska livet 1984 på avdelning 92 på barnkliniken i Lund. Det är 30 år sedan nu. Det är en lång tid. 1984 fyllde jag sju år.

 

Men hur kommer morfar in i allt detta? Jo, han påminde mig många gånger om att det var jag som under denna tid fick honom att börja äta just "Wasa Sport" då jag bjöd honom på det där på sjukhuset. Och det fortsatte han med resten av sitt liv. Även om det säkerligen fuskades en del under senare tid. År 1984 fyllde morfar 57 år. Det kändes säkert gammalt då, men det gör det inte längre.

 

Morfar, till höger, i sitt esse spelandes munspel. Året var 2008. Till vänster ser vi en av de största proifiler jag känner till. Han kan dyka upp igen under denna semester.

 

 Här vilar morfar idag. Det skrämmer mig en aning när ens rötter tas ifrån en och de gemensamma minnena kan delas med allt färre personer. Men det är det som är livets gång.

 

Tänk vad ett drag med smörkniven över ett knäckebröd kan få en att fundera.

 

 
 

 

 


Semesterdag 1 (eller 8), den 14 juli 2014

Såja, då var den första semesterdagen här. Den riktiga alltså. Om inte förr så märker man nu vilken tidsoptimist man är under resten av året och hur mycket man skjuter till att göra på semestern. Som en sådan sak att läsa tidningar i lugn och ro. För det är ju en sådan sak man ska göra när man är ledig, men när jag lyxte på locket till min "tidningar jag inte hunnit läsa ordentligt än men ska läsa på semestern-låda" så blev jag lite skeptisk till om semestern räcker till:

 


Ni kanske undrar vilka tidningar som gömmer sig längre ner i högen? Det säger jag inte, så ni kan kanske gissa? Flest rätt vinner äran.

 


Ja, sen har jag en hög med böcker också som jag sparat till semestern...men böcker ska man ju inte läsa numera utan de ska man avnjuta i form av ljudböcker så att man kan stressa med annat samtidigt. Helst ska de avlyssnas i dubbla hastigheten så man hinner med mer. Åh, jag minns en tid när ljudböcker kom på kasettband och var förbehållna de sysnskadade och förpackade i brandgula plastfodral på biblioteket med den läskiga hissen i kommunhuset i Svedala. På den tiden hade jag inte hår i öronen heller. Mycket har förändrats.

 

Semesterdag -1 (eller 7), den 13 juli 2014

Som många av er säkerligen redan vet så är jag numera en sådan där egenföretagare. Ni vet, en sådan där ohederlig typ som enligt de mindre insatta täljer guld med kniv, tar alla kostnader på firman, skattefuskar och tjänar grova pengar. Eller en sådan där som enligt våra kära politiker är så viktig för samhället och för den ekonomiska tillväxten att de givetvis prioriterar att göra livet enklare för oss och därför under de senate åren har...har...hmm...tja...vad har egentligen hänt...jo...de...har ju slagit sig för bröstet att allt blivit så mycket enklare... Det har de gjort.
 
Så idag, denna sista dag innan den egentliga semestern tar sin början, har jag ägnat mig åt fakturering, sortering, fixande, funderande, avtalsläsande, lönekörningar, moms och skattedeklarationer. Ja det som brukar benämnas pappersarbete. Åt mig själv alltså. Och förbannat mig själv över att jag är så förbaskat bra på att skjuta saker framför mig. Jag borde bli heltidsanställd skottekärreförare. Tolv timmar en söndag. Men nu är det gjort. Det mesta åtminstone.  
 
Men nu var det inte det som jag skulle skriva om denna dan före semesterstartsdagen. Jag återkommer till företagandet en annan gång. Nu, över till det viktiga.
 
Hmm, vad är det som försöker gömma sig där bakom den lilla...vinbärsbusken (nej, det är inte jag som är Carl von Linné!)?
 
 Aha, så det var den där lilla krabaten! Ja, välkommen in i vår trädgård...eller så... Jagar du mördarsniglar är du extra välkommen! Eller, vänta nu...
 
 Ja, vi pratar med dig! Lyssna nu, eller hör du illa?
 
 Ja, tydligen. Kom du närmre så kanske du hör vad jag säger...
 
 Hmm, det kanske är en katt eftersom den går i lådan...?
 
 Men! Vänta nu här! Så mycket skit, salt och saxklipp mördarsniglarna fått, så är det du som käkar upp jordgubbsplantorna! Ditt as!
 
 "Men förlåt då, då skuttar jag över till grannen istället."
 

Och det gjorde han. Och imorgon börjar min egentliga första semesterdag.
 
 
 

Semesterdag -2 (eller 6), den 12 juli 2014

Under föregående semester dröjde det fram till en av de sista dagarna innan det blev fiskedags. Därefter blev det dock ett flertal andra turer, men det är en anna femma (vilka ni bland annat kan läsa om här och här.)
 
Vis av detta misstag ville vi i år vara tidigt ute och förlade därmed en fisketur redan nu, innan semestern ens har börjat på riktigt. Man kan faktiskt lära gamla hundar att sitta!
 
Bilen är packad och dassarullen är på plats, då är det väl bara att bege sig...?
 
 Vädret var kanske inte det mest muntra, men är man en friluftsmänniska så finns det inget dåligt väder, utan det är enbart kläderna som gör att solen inte skiner. Eller hur man nu säger.
 
 Ni vet det där gamla skämtet om att tandläkaren gör en brygga för att tandvärken ska gå över? Detta är inte en sådan brygga. Förresten är personen på bilden inte jag. Det ser ni på att han bär så kallade "poker pants". Eller kortbyxor som det heter på svenska.
 
 Denna effekt kallades "Fish Eye" i telefonen när jag tog kortet. Ja, den kallades så även tidigare och troligen även efteråt. Men det är enda kopplingen till detta blogginlägg.
 
 Man kan inte påstå att det var någpt vidare drag bland fiskarna. Mycket berodde det troligen på att draget inte var där fiskarna var. Visste ni förresten att när hanfiskarna nappar så börjar de en förvandling till honor, så kallade drag queens.
 
 I biltrafiken har vi högerregeln. Uppe i luften gäller hägerregeln.
 
 Vänta nu! Det finns ju fisk i sjön! Då är det bara för mig att...
 
 ...slänga i håven och dra upp fisken så att någon annan kan slå ihjäl den. En del vill hävda att anledningen till att det går så bra för mig att håva upp fisken beror på att någon då redan medelst en krok dragit fisken mot håven. Jag är skeptisk.
 
 Oncorhynchus mykiss. Ja, det är latin, ett språk som enbart används för att...för att...tja, för att inte dö ut. Själv säger jag regnbåge.
 
 Och precis hann jag säga det så började det att regna. Och efter några timmar i detta väder...
 
 ...så tyckte vi att det var Droppen och begav oss hemåt. Men vi lär komma tillbaka med fler fisketurer innan denna semester är slut. Det har ni väl ingenting emot?
 
 
 
 
 
 
 

Semesterdag -3 (eller 5), den 11 juli 2014

Jadå! Så var den äntligen här. Den sista egentliga arbetsdagen innan semestern alltså. Dagen då man i princip enbart ska pyssla med att städa undan och sortera allt det där som man tidigare lagt på hög i någon märklig tro på att det ska fixa sig på egen hand. Vilket det aldrig gör.

 

Blev det då en sådan dag? Njae, inte enbart. Några autografer skulle skrivas och någon timmes mer eller mindre kvalificerat snackande med folk på besök, men utöver det så... Så nu börjar min semester på riktigt. Eller nästan, men mer om det kommande dagar.

 

Det var den sista autografen -- semester!
 
 

Efter flera timmars röjande, sorterande och arkiverande så blev resultatet ungefär på detta vis. Saknar ni en bild på hur det såg ut innan? Ledsen, men eftersom jag inte vill gå och skämmas hela semestern så blir det ingen sådan.

 

Semesterdag -4 (eller 4), den 10 juli 2014

Klockan närmar sig 01:00 och jag är fortfarande uppe -- jag tolkar det som att det är en träning inför semestern. Imorgon ska jag dessutom träna på att städa ett skrivbord så att jag även kan ta mig an den semestersysslan här hemma nu när det bara är en arbetsdag kvar.

 

Något annat semesterkompatibelt har annars inte inträffat idag. Inte mer än att jag funderat lite på om advokater verkligen äter med stämgaffel? Eller om det är sant att Luke Skywalker blev biten av en fisk som barn och därför blev en gädd-aj? Eller om Hulken är den minst sedda filmen på bio eftersom att alla gick när det blev grön gubbe?

 

Snart börjar bloggen på riktigt.

 


Semesterdag -5 (eller 3), den 9 juli 2014

Så var det då dags igen. Utan några större protester åkte jag för tredje, eller till och med fjärde,  året i rad med till vad som av klientelet att döma kan beskrivas som en blandning mellan en hederlig freak show och lyteskomisk utställning. Det var alltså dags för årets upplaga av Hästveda marknad.

Varuutbudet var som väntat i princip detsamma som i fjol och såldes av samma försäljare vilka dessutom för enkelhetens skull stod på samma geografiska position som i fjol. Utan att överdriva kan man säga att Hästveda marknad är marknadernas motsvarighet till Stefan Pärs.
 


Marknad innebär givetvis att marknadskepsen åkte på. Jag vet inte om det berodde på den, men inte en enda jobbig försäljare från Viasat, Telenor eller liknande försökte ens prata med mig. Det måste vara ett av mina bästa inköp.

Det märktes direkt att jag är en av de större besökarna.
 

Tack men...nej tack. Jag har faktiskt varit på en ansiktsbehandling en gång. Ansiktsbehandlerskan (ja, det finns säkert ett finare ord för detta speciella yrke) tyckte då att min hy var väldigt fin och välvårdad tills jag berättade att jag aldrig smort in den med annat än med Biltemas handrengöringsmedel (som jag jämförde med behandlerskans dyra peelingkräm). Jag tror aldrig att min hy åldrats så snabbt på så kort tid någon gång.

Det gick ungefär 758 stycken mer eller mindre märkliga CD-skivor ämnade för den tyska marknaden på varje tysk marknadsbesökare...

 
Efter en lång stunds letande fanns jag min gamla trogna marknadskepskompis. För att visa att vi på något vis befinner oss på samma nivå genomförde jag en smidig knöböjning.
 

Avundsjukan i den blicken på min marknadskeps visar bara hur eftertraktad den är...
 

Semesterdag -6 (eller 2), den 8 juli 2014

Att vara semesterbloggare under en arbetsvecka är som ni förstår inte helt enkelt. Det blir som att dubbeljobba där man dessutom inte har någon som helst nytta av det man gör på jobb nummer ett när man tar tag i jobb nummer två. Då hade det ju liksom blivit en arbetsblogg istället för en semesterblogg och jag hade bloggat om att jag idag med ena benet inne i medelåldern för första gången rattat en automatväxlad bil. Och att jag kommit överens med chefen att det som inte klart på fredag kväll får vänta tills augusti.

Jag tar nya tag imorgon.
 
 

Semesterdag -7 (eller 1), den 7 juli 2014

Så var då den egentliga första semesterdagen här, eller semesterdag minus sju som jag valt att kalla den i år. Jag vet inte om det beror på åldern, men i år känns det som om en semestermåndag är precis likadan som en helt ordinär jobbemåndag. Så jag kanske ska passa på att berätta hur vardagslivet ter sig när jag inte lever det glamourösa semesterbloggslivet nu när känslan infunnit sig?

 

Jo, klockan 05:40 börjar väckaruret att ljuda och redan tio i...sex...över...kvart...tjug...fem i halv sju-nånting har jag ändrat kroppshållning till något som med god vilja kan kallas upprätt för att på så vis enklare kunna inmundiga den lyxiga frukost som en portion havregröt med en mugg kaffe är. Redan på fredagkvällen börjar jag längta till att det ska bli måndag igen så att jag ska få uppleva detta mästerverk till matkonst!

 

Därefter beger jag mig till jobb där jag snabbt känner tiden springa iväg utan att jag får någonting gjort mer än att jag undrar över vad jag har gjort och blir stressad över det och börjar därför stapla papper på hög så att jag senare ska kunna sortera in dem på rätt ställe så att jag då har något vettigt att göra då jag nu inte har tid med sådana sysslor som jag elegant kan skjuta upp till ett senare tillfälle när jag har den tid över som jag nu inte har eller åtminstone vet var jag lade precis innan någon tyckte att jag ju har hela veckan på mig att fixa det där som de visserligen skulle lämnat för två månader sedan men då inte hade tid men då de nu har hittat tid så kommer de glatt med tre flyttkartonger utan att tala om att det är min försvunna tid de har stulit.

 

Sedan kör jag hem och stämplar in vid sent på kvällen-snåret.

 

Ungefär så är det. Imorgon ska jag äta lunch.

 

 Men titta! Här har vi ju en sådan där nystaplad pappershög. Det papperslösa kontoret tror jag på när jag ser papper på det.

 

 


Semesterbloggen 2014

De senaste fem åren har semesterbloggen tagit sin början vecka 28. Detta har skett av den enkla anledning att min semester helt enkelt börjat just då. I år kommer så inte att ske. Att min semester tar sin början vecka 28 alltså. Detta då jag inte riktigt kommit överens med min chef om när semestern ska börja. Inte ens det argument att Semesterbloggen, denna auktoritet på den svenska blogghimlen, alltid börjat denna vecka bet på min envisa överordnade. Och inte nog med det, för chefen har ännu inte kunnat besluta om hur lång semester jag ska få. Till och med vecka 32 har det varit de senaste åren och eftersom jag är van vid det så vill jag att det så ska förbli. ”Njae, jag vågar inte lova det i år”, sade chefen. Chefen är en envis jävel… Och beslutsångest har han också.

 

Semesterbloggen skiter dock högaktningsfullt i allt detta och kommer att, som traditionen bjuder, givetvis dra igång under vecka 28. Och fortsätta under fem veckor fram till och med vecka 32. Traditioner är till för att bevaras! Må vara att dess innehåll under den första veckan blir något mindre hängmattebetonat, men det är ett pris vi får betala i år. Och kanske är det ändå så att en liten inblick i en semesterbloggares liv utanför just semesterbloggandet kan vara nyttigt? För det är ju trots allt så att jag semesterbloggar inte på heltid.

 

 
Årets stora nyhet är annars att jag har en ny kudde till hängmattan. Hängmattan i sig är dock fortfarande densamma.

 

Förresten, sade jag att chefen ovan numera är undertecknad…?  


RSS 2.0