Semesterdag 9 (eller 16), den 22 juli 2014

Sommar. Semester. Kultur. Semesterkultur. Idag var det dags för lite kultur. Semesterkultur alltså. Det var dags att beskåda scenföreställningen av "Pang i Bygget" på Fredriksdalsteatern. Det var även premiärbesök för undertecknad på detta ställe.

 

Uppsättningen följer väldigt noga tre stycken avsnitt från TV-serien. Det är inga större förändringar som är gjorda här. Detta är föreställningens nackdel (man har sett det förut), men även dess stora fördel. "Pang i Bygget" är just "Pang i Bygget" och det ska inte gå in och ändras på någonting där -- det är en för stor institution för det.

 

Kan man sin "Pang i Bygget" någorlunda väl kommer därför inga skämt eller förvecklingar som någon överraskning. Tvärtom så närmast väntar man på att de ska komma. Men det är så det blir när man tar sig an en sådan klassiker som "alla" har sett. Jag har därför svårt att se att det kunnat göras på ett annat vis. Tvärtom så uppskattar jag tryggheten i det. Jag förväntar mig att få en sak och får just den saken. Tänk vad folk rasat (jag har aldrig förstått hur man rasar?) om det ändrats en massa jämfört med TV-serien...

 

Jag hade därför mycket väl kunnat se om denna föreställning, likväl som jag kan sätta mig i soffan och se om TV-serien. Grundmaterialet är, trots sina snart 40 år på nacken, så pass bra och förvaltas dessutom väl. Att Adde Malmberg dessutom, kanske beroende på min oskarpa syn, utan större besvär ser ut som Basil Fawlty anno 1975 är ett plus.

 

På denna bild har skådespelarna ännu inte hunnit in. Det beror på att de rör sig långsamt då de är scengångare.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0