Semesterdag 4 (eller 11), den 17 juli 2014

Det gick fort, väldigt fort. Fort från beslut till genomförande. Fort från liv till död. Men det är nog så det ska vara för att inte dra ut på saker och ting i onödan. Åldern tar slutligen ut sin rätt och det kommer till en punkt där de rationella besluten måste segra över de känslomässiga. Idag blev den dagen när det gäller "min" gamle katt Lillen.

 

Egentligen tycker jag inte om att sätta mig över någon, må det så vara en enkel bondkatt, och bestämma över om dennes liv ska ta slut nu eller om det ska vänta lite. Det är ett liv och det är en individ som trots allt vandrat med mig i mer än tio år. Jag kan inte hjälpa att det känns olustigt att beslutet att hans liv skulle ta slut just idag, inte imorgon eller nästa månad, fattades av mig.

 

Det kommer att kännas tomt ett tag att ingen ostbågeälskande katt kommer lunkandes för att lägga sig i mitt knä under mer eller mindre passande tidpunkter. Det kommer att kännas tomt ett tag att inte se honom komma inspringande när jag öppnar ytterdörren på kvällen. Och det känns skrämmande att ytterligare en era av mitt liv nu lite tydligare förpassas till historien. Jag tycker inte om att påminnas om det. Det är trots allt som ännu ett vittne till en del av mitt liv nu försvunnit och är borta.

 

 Lillen ja. Han föddes på trappen i vårt förra hus. Namnet kommer av att han var väldigt liten som ungkatt och aldrig egentligen växte till sig.
 
 
 Och min katt...tja, det berodde nog mycket på att vi hade ganska så likartat temperament. Det var inte så att någon av oss sprang ihjäl oss direkt. Fast min katt, tjaa...
 
 
 ...faktum är att han i princip redan från starten var Bilbos katt. Här pratar vi om riktiga kompisar!
 
 Bortsett från förmågan att på 750 meters håll höra en ostbågepåse öppnas så kunde han på äkta kattmanér inta märkliga sovställningar.
 
 Och lådor var han väldigt förtjust att lägga sig i. Ja, ni ser väl att det ligger en katt i denna bananlåda?
 
 Där är han! Egentligen borde han ha hetat Kronblom...
 
Men som sagt, egentligen var det ju Bilbos katt och nu när jag funderar (ja, det är en efterhandskonstruktion) så var det nog så att det var i och med Bilbos död som Lillen började bli märkbart sämre. Så därför är det väl inte mer än naturligt...
 
...att dessa båda kompisar nu åter är tillsammans här. Och jag lovar, är det några som kan vila i frid så är det dessa herrar. Allt medan vi andra stressar vidare i det som kallas "livet".
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0