Fax

Det är lika bra att börja med en gång och förklara för mina yngre läsare vad en fax är - jag är inte helt säker på att alla är bekanta med denna fantastiska uppfinning.
 
Med en fax (apparaten) kan man skicka ett fax (ett papper). Man stoppar ner ett papper i en apparat någonstans och en liten stund senare dyker det meddelande som fanns på det nedstoppade pappret upp som ett fax på ett annat papper dit man valt att medelst telefonlinjen skicka (faxa) sitt meddelande. Allting går fort och när faxen introducerades undrade man hur den normala posten skulle överleva detta hot. Ett fax är ju som en bättre variant av e-mail då det skrives ut automatiskt. Men det visste man inte då, och när sedan e-mailen dök upp försvann lite av vitsen med att faxa saker eftersom det är så kul att manuellt få trycka på knappen för att skriva ut. Gärna flera gånger, för det verkade inte som de första fem klickan tog. Så istället för ett fax sitter individer då med sju kopior av samma meddelande. Faktum är dock att fax-liket fortfarande lever, främst bland diverse myndigheter, men det är en annan femma vi inte ska behandla här.
 
Nåväl, när jag för en sisådär tio år sedan på allvar tog steget ut i arbetslivet blev jag förvånad över att det fanns en fax som fortfarande användes - jag trodde att dessa försvann någon gång i slutet av förra seklet. Nu, runt tio år senare, finns som sagt fortfarande faxen kvar och den till och med används faktiskt fortfarande. Till viss del som mottagare av utdrag från diverse myndigheter vars namn slutar på ransportstyrelsen och katteverket, men främst är det reklam som maskinen får arbeta med. Eller så kallade fax-spam.
 
Och det är ett sådant vi ska behandla här. Med tanke på all dess information är så omfattande så tar vi enbart upp halva faxet här och dessutom tar vi det i delar. Tro mig, det hade blivit för mycket annars. Då kör vi!
 

Okej... Vill de sälja någon form av spritdryck...?
 
Nej, givetvis vill de, medelst innovativt användande av citationstecken och egenhändigt ihopsnickrad meningsbyggnad, sälja ett "fakturerings-program". Hur kan man motstå ett sådant program som inte bara är enklaste-att-använda?
 

Ah, det har ju till och med de funktioner som företaget behöver! Äntligen! Kan man annat än avsky alla de program man dagligen använder som enbart har funktioner man inte behöver? Nu är det slut på det.
 

Ojojoj! Citationsteckens-bonzanan fortsätter. Tänk att man kan köpa det gratis! Oj, förlåt, "köpa" menade jag ju.
 
 

Men här tappar de mig helt... Man får "köpa" det gratis, men får betala 139,- för frakten samt 99,- per månad under de första 12 månaderna. Därefter kostar det enbart 99,- per månad, men det är ju samma pris som jag fick betala första året när jag fick "köpa" det gratis?. Vad är det jag missar i detta fantastiska erbjudande?
 

Okej, hur räknar de nu? Om jag räknar rätt så blir första året 139,- dyrare än andra året på grund av frakten. Det får de till att jag sparar 3.800 kronor? Är det bara jag som tycker det vore intressant att se fakturor framställda med detta eminenta program?
 

Faxen är verkligen en gudagåva till mänskligheten!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0