Klonkdags

I imorgon, lördag, är det åter dags för en härlig men ej så välkänd tradition. Vi har sedan flera år nu i vår "whiskyprovning" lagt till ett eget moment utöver smak, doft och utseende; ett moment som är mer av det auditiva slaget -- klonken!

Vad är då detta? frågar sig den oinvigde. Jo, det är kortfattat det ljud som framkommer när man från en ny flakska whisky häller upp det första glaset. Olika flaskor har olika klonk. En klonk kan vara både kort och lång (a.k.a. dyr klonk eftersom första glaset av tradition fylls tills klonket slutar!), och det finns även förklonk och efterklonk att ta hänsyn till (mer om det i senare inlägg). Att tänka på är även att det ska vara tyst runtomkring när det ska klonkas. Många oinvigda har svårt för just denna regel och vill gärna prata just i klonkögonblicket, men det är närmast dödsstraff på en sådan handling.

Som parentes kan nämnas att ur verbet klonka har sedermera substantivet "klonkare" vuxit fram, och det är då helt enkelt en oöppnad flaska whisky (single malt så klart).

Så, vad ska då klonkas på lördag? Jo, denna lilla spännande skapelse:


Vad är då detta för skapelse? Jo, en Caol Ila lagrad på sherryfat (nummer 10425 på bolaget för den intresserade) vilket för en Caol Ila-idiot som undertecknad synes som en ytterst spännande whisky. Bara att hoppas att den uppfyller mina högt ställda förväntningar. Jag återkommer med resultatet.

Kommentarer
Postat av: Helle

Så klart ska ni klonka till Melodifestivalen?

2009-03-14 @ 16:24:09
URL: http://helle.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0